Mbo-certificaten:
Individuele basiszorg verlenen niveau 2

Binnen 4 maanden een erkend mbo-certificaat op zak

Het werk in de zorg: Het begeleiden en verzorgen van cliënten, koffie schenken, een praatje maken met de cliënten, het bereiden en serveren van maaltijden, opruimen en schoonmaken. De individuele basiszorg verlener helpt actief mee bij ondersteunende taken in een zorgorganisatie. Zo blijft de zorgorganisatie draaien!

schedule 4 maanden opleiding
school Combinatie online leren en praktijkopdrachten
verified Landelijk erkend mbo-certificaat
euro_symbol Kosteloos t/m 31-12-2021
priority_high Laatste startmoment: 1 september 2021
Direct medewerkers aanmelden keyboard_arrow_down

Wat is het: Binnen 4 maanden worden deelnemers onder leiding van een vakdocent opgeleid tot individuele basiszorg verlener. Ze gaan aan de slag met 10 trainingsmodules van 3 uur, praktijkopdrachten in de zorgorganisatie en huiswerkopdrachten. Dit mbo-certificaat heeft een studiebelasting van gemiddeld 6 uur per week en heeft een doorlooptijd van 3 á 4 maanden.

Voor wie: Dit mbo-certificaat is zeer geschikt voor zij-instromers en doorstromers in de zorg die het leuk vinden om cliënten te helpen, en een verschil te maken in hun dag. Deelnemers kunnen na de opleiding collega's ontlasten en op dagelijkse basis ondersteuning bieden in een zorgorganisatie. Na het afronden van de opleiding hebben deelnemers een landelijk erkend mbo-certificaat op zak.

Overzicht


Nederland heeft dringend extra hulp nodig in de zorgsector. Daarom heeft de Nationale Zorgklas in samenwerking met opleiders uit heel het land speciale mbo-certificaten ontwikkeld. Deze opleiding Individuele basiszorg verlenen op niveau 2 levert deelnemers een erkend mbo-certificaat op. Hiermee kan snel hulp geboden worden in de zorg!

Let op! Deelnemers kunnen tot uiterlijk 1 september 2021 starten met dit kosteloze mbo-certificaat.

In deze opleiding worden deelnemers binnen 4 maanden klaargestoomd om aan de slag te gaan in de zorg. In de online leeromgeving gaan zij met maximaal 15 andere deelnemers aan de slag onder leiding van een vakdocent.

Deelnemers werken online, krijgen wekelijks live 'les' en via de leeromgeving kunnen zij op laagdrempelige wijze in contact blijven met de andere deelnemers en de docent. In 10 modules leren deelnemers alle vaardigheden die nodig zijn voor het werk als individuele basis zorgverlener. Daarnaast doen zij praktijkopdrachten bij de zorgorganisatie en eindigen het opleidingstraject met een officieel examen.

Het programma is persoonlijk, aangenaam en verbindend met de werkpraktijk.

Het opleidingsprogramma

In dit schema zie je hoe het opleidingsprogramma eruitziet:

Leereenheid individuele basiszorg verlenen niveau 2


Te doorlopen stappen

Via onderstaand formulier kun je medewerkers aanmelden voor het mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2. Zodra de aanmelding is ontvangen, sturen wij deze door naar de opleidingspartner van jouw voorkeur. Deze neemt contact op om de vervolgstappen te bespreken.

Na de opleiding

Na het doorlopen van het volledige trainingstraject, worden deelnemers geëxamineerd. Als het examen succesvol wordt afgerond, behalen deelnemers een mbo-certificaat met civiel effect. Dit betekent dat het certificaat wordt geregistreerd in DUO en in heel Nederland erkend wordt als officieel deeldiploma.

Specifieke kennis en werkzaamheden

Welke specifieke werkzaamheden kunnen deelnemers straks uitvoeren, en over welke kennis beschikken ze? Bekijk het in dit handige schema:

Kennis en werkzaamheden individuele basiszorg verlenen niveau 2

Video over mbo-certificaten

Bekijk onze handige video over mbo-certificaten:


Meer weten?

Wil je meer informatie over de opleiding? Klik hier om het leaflet te bekijken.

Modules

In drie tot vier maanden tijd gaan deelnemers aan de slag met 10 online modules van 3 uur. Iedere week wordt een nieuwe module behandeld en krijgen ze aansluitende huiswerkopdrachten mee. De wekelijkse studielast is gemiddeld zes uur.

Module 1:

Leren in de online leeromgeving

Module 2:

Persoonsgerichte zorg

Module 3:

Methodisch werken

Module 4:

Corona

Module 5:

Bewegen en mobiliteit

Module 6:

Uiterlijke en Persoonlijke verzorging

Module 7:

Voeding en veiligheid

Module 8:

Reflecteren op praktijk en theorie

Module 9:

Risico's signaleren en rapporteren

Module 10:

Lerende professional

Wat heb je nodig?

Toelatingseisen

Wil jouw zorgorganisatie een werknemer, vrijwilliger of stagiair opgeven voor dit mbo-certificaat? Bekijk dan eerst onderstaande randvoorwaarden. Indien aan deze voorwaarden kan worden voldaan, ontvangen wij graag de aanmelding!


Voorwaarden met betrekking tot de werkgever
• De deelnemer is in ieder geval reeds twee weken in dienst bij een werkgever, of werkzaam als stagiair of vrijwilliger.
• De werkgever is bereid om de deelnemer door middel van een werkbegeleider te begeleiden gedurende het opleidingstraject.
• De deelnemer wordt aangemeld bij de Nationale Zorgklas via een werkgever.
• Om een goed leerrendement te behalen is het advies om de deelnemers bij de start van de opleiding minimaal twee weken boventallig te zetten, en boventallig te laten zijn in de weken van de praktijkopdrachten.


Voorwaarden met betrekking tot de deelnemer
• Voor het mbo-certificaat op niveau 2 dient de deelnemer minimaal in het bezit te zijn van een VMBO-diploma (BB)

Technische randvoorwaarden

Omdat deze opleiding deels online plaatsvindt is het essentieel om over een laptop of PC te beschikken met een goede internetverbinding. We verwachten ook dat deelnemers over een gemiddelde mediavaardigheid beschikken.

De volgende technische randvoorwaarden gelden voor deelname:

De deelnemer heeft een PC of laptop met:

  • Windows 10 of macOS 10.13 of nieuwer
  • Recente updates geïnstalleerd
  • Ingebouwde webcam of aangesloten webcam
  • Werkende audio, headset of oortjes
  • Microsoft Office Word en daar ook mee kunnen werken


De deelnemer heeft een goed bijgewerkte smartphone (laatste updates geïnstalleerd en niet ouder dan 3 à 4 jaar)

De deelnemer heeft een goede internetverbinding. Wil je weten of je een goede verbinding hebt? Doe de werkplekcheck: klik hier.

Ervaringen


Bekijk het verhaal
van Barbara

Lees meer keyboard_arrow_right
label story
"Ik stond te springen om aan de slag te gaan"
Barbara Lanooij
Stewardess KLM
Bekijk het verhaal
van Branca

Lees meer keyboard_arrow_right
label story
"De Nationale Zorgklas bood ons een passende oplossing"
Branca van Swinderen
Recruiter Stichting Eykenburg

Meld je medewerkers aan voor Individuele Basiszorg verlenen niveau 2!

Medewerkers aanmelden voor het mbo-certificaat 'Individuele basiszorg verlenen' op niveau 2? Vul onderstaand formulier in, dan neemt de opleider zo snel mogelijk contact met je op!

Heb je vragen of twijfels? Bel ons: 085 303 52 88.

Contactgegevens

Opleidingsgegevens

Facturatiegegevens

Veelgestelde vragen

keyboard_arrow_right

De groep is nog niet vol voor het mbo-certificaat, kan ik wisselen van groep? / Kan ik wisselen van ROC want deze reageert niet? En bij wie moet ik dan zijn? Hoe zie ik welke groep binnenkort start?

A

Je kunt dit het best bespreken met de opleider. Als de opleider echt niet eerder kan starten, kun je bellen met de Expertservice van de Nationale Zorgklas. Dan kijken we voor je of er binnenkort andere groepen starten.

keyboard_arrow_right

Hoe meld ik groepen aan voor de mbo-certificaten?

A

Op de pagina ‘Opleidingen & Trainingen’ op www.nationalezorgklas.nl vind je de verschillende mbo-certificaten die De Nationale Zorgklas aanbiedt. Klik op het mbo-certificaat waarvoor je medewerkers wilt aanmelden, en via het formulier onderaan de pagina kun je de aanmelding doorgeven.

keyboard_arrow_right

Hoelang duurt het voordat ik een reactie krijg van een ROC?

A

Het ROC neemt binnen 7 dagen contact op met je.

keyboard_arrow_right

Waar kan ik informatie vinden over het proces van de mbo-certificaten?

A

In onze leaflets staat het gehele proces beschreven. Klik hier voor het leaflet van mbo-certificaten Individuele (basis)zorg verlenen op niveau 2 en niveau 3, klik hier voor het leaflet van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Welke eisen stelt de Nationale Zorgklas voor deelname aan de mbo-certificaten?

A

Dit verschilt per mbo-certificaat. Je kunt de eisen voor deelname bekijken op de pagina’s over de mbo-certificaten. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Welke thema’s worden er behandeld in de mbo certificaten?

A

Dit verschilt per mbo-certificaat. Je kunt de thema’s en leermodules van ieder mbo-certificaat op onze website bekijken. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Is deelname aan de mbo-certificaten kosteloos? Moet ik eerst iets voorschieten?

A
Momenteel is deelname aan de mbo-certificaten kosteloos. Het Ministerie van VWS heeft een subsidie verleend voor 3.000 mbo-certificaten. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je hoeft niets voor te schieten en jouw medewerkers kunnen snel en makkelijk starten!
keyboard_arrow_right

Hoe lang moet een werknemer voor ons werken, voordat hij of zij kan starten met een mbo-certificaat?

A

De werknemer moet in ieder geval reeds twee weken bij de zorgorganisatie in dienst zijn, of minstens twee weken werkzaam zijn als stagiair of vrijwilliger.

keyboard_arrow_right

De opleider wil al beginnen met de opleiding, maar mijn werknemer is nog niet klaar, kan het worden uitgesteld?

A

De opleider maakt samen met jou afspraken over de planning.

keyboard_arrow_right

Ik twijfel of onze medewerkers wel mediavaardig genoeg zijn, kan de opleiding ook anders gegeven worden?

A

De trainingen worden online verzorgd. Samen met de opleider kun je kijken naar eventuele andere mogelijkheden.