Over de Nationale Zorgklas

Gezamenlijke impact in de zorg

Zorgmedewerker

Met de uitbraak van de Coronacrisis in 2020 was er een acute behoefte aan extra handen in de zorg. Om deze reden werkten onder andere het fonds A+O VVT, het Ministerie van VWS, meer dan 30 private en publieke opleiders, vakbonden en werkgeversorganisaties in de zorg samen om de Nationale Zorgklas (NZK) op te richten. In slechts enkele weken tijd ontwikkelde de Nationale Zorgklas verkorte, online leertrajecten om de extra handen te trainen zodat zij verantwoord klaargestoomd werden voor het werk in de zorg. Achter de schermen van De Nationale Zorgklas waren in de afgelopen jaren soms wel meer dan 100 mensen per dag aan het werk.

De Nationale Zorgklas draagt inmiddels al meerdere jaren bij aan duurzame oplossingen voor de arbeidskrapte en opleidingsvraagstukken in de zorg. Nieuw in te stromen medewerkers worden snel inzetbaar gemaakt voor ondersteuning in de zorg én zittende medewerkers en herintreders kunnen versneld aan de slag op hoger niveau.

Inmiddels zijn er duizenden online trainingen gefaciliteerd en vele (nieuwe) zorgmedewerkers via erkende mbo-certificaten opgeleid. In samenwerking met publieke en private opleiders en het werkveld wil de Nationale Zorgklas de ouderen- en gehandicaptenzorg blijven voorzien van innovatieve en duurzame leertrajecten.