Actueel

Alle updates rondom De Nationale Zorgklas vind je hier!

Filter berichten:
label Toon alles
label Nieuws
label Blog
label Persbericht
label Story

NZK Portaal: Dit kun je verwachten!

Een landelijk platform voor erkende opleidingen en trainingen in de zorg. Een plek waar zorgorganisaties en opleiders terecht kunnen voor compleet en actueel lesmateriaal. Dit kun je verwachten!

Nationale Zorgklas Jaarverslag 2023

2023 was een jaar vol nieuwe ontwikkelingen en veranderingen voor de Nationale Zorgklas, hoe kijken we hier op terug? Lees het jaarverslag hier!

Nationale Zorgklas Lesmaterialen Portal Sluit 1 December 2023

De gratis lesmaterialen van de Nationale Zorgklas zijn nog tot en met 30 november 2023 te downloaden op onze online portal.

Gratis lesmaterialen Nationale Zorgklas: laatste weken toegang!

De Nationale Zorgklas heeft de afgelopen jaren zich ingezet om kwalitatieve en innovatieve leertrajecten te ontwikkelen, met als doel om mensen met en zonder ervaring in de zorg inzetbaar te maken.

Nationale Zorgklas lanceert in 2024 platform met nieuwe lesmaterialen voor mbo-certificaten

We hebben goed nieuws: de Nationale Zorgklas gaat verder! De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de toekomstplannen van de Nationale Zorgklas en we zijn blij te delen dat we in 2024 nieuwe mbo-certificaten lanceren via ons platform.

Onderwijsontwikkelaar Esther: ‘Met de NZK lesmaterialen kunnen wij snel schakelen’

Toen Deltion College hoorde dat de Nationale Zorgklas alle lesmaterialen vrij zou geven, was de opleider direct geïnteresseerd. Een mooie toevoeging op Deltion’s curriculum en de mbo-certificaten die zij zelf reeds hadden ontwikkeld. Lees hier verder

Nationale Zorgklas Jaarverslag 2022

Hoe blikt de Nationale Zorgklas terug op het jaar 2022? Lees het jaarverslag hier!

5 meest gestelde vragen over het NZK lesmateriaal!

De lesmaterialen van de Nationale Zorgklas zijn inmiddels ruim een maand beschikbaar voor opleiders en zorgorganisaties. Maar welke vragen zijn er over de portal en curricula? Lees het hier!

3 tips om onze trainingen optimaal te benutten!

De Nationale Zorgklas heeft al het lesmateriaal van de trainingen Ondersteunend Zorgverlener en Begeleidend Zorgverlener onlangs gratis beschikbaar gesteld. Ga aan de slag met de trainingen en volg onze tips!

Nationale Zorgklas lanceert online portal: gratis toegang tot lesmaterialen

Na ruim drie jaar Nationale Zorgklas hebben opleiders en zorgorganisaties vanaf vandaag gratis (!) toegang tot alle lesmaterialen.

Educatief expert Isolde: ‘De informatie en kennis die gebundeld is op de portal van de NZK is een cadeau voor de zorg’

Binnenkort is al het lesmateriaal van de Nationale Zorgklas beschikbaar op een online portal via Mijn NZK. Opleiders en zorgorganisaties krijgen onder andere toegang tot drie mbo-certificaten en twee trainingen. Wat kun je verwachten?

Alle lesmaterialen Nationale Zorgklas binnenkort gratis beschikbaar

Binnenkort zijn alle lesmaterialen van de Nationale Zorgklas gratis beschikbaar. Van de online trainingen tot de mbo-certificaten, alles wordt op een gebruiksvriendelijke manier gedeeld.

‘Tekorten in de zorg los je op met maatwerk’

Het bieden van goede zorg is ontzettend belangrijk, maar ondertussen blijft het tekort aan kundige professionals stijgen. De Nationale Zorgklas probeert dat op te lossen door versnelde opleidingen aan te bieden waarbij je een deelcertificaat behaalt.

Een terugblik op bijna drie jaar Nationale Zorgklas

Achter de schermen van de Nationale Zorgklas waren in de afgelopen jaren soms wel meer dan 100 mensen per dag aan het werk. Altijd met het doel om mensen snel én verantwoord te scholen om te helpen in de zorg.

Online Magazine Nationale Zorgklas

Na drie jaar Nationale Zorgklas is het tijd om de verhalen en ervaringen van deelnemers, docenten, bestuurders en andere betrokkenen bij de Nationale Zorgklas uit te lichten. Lees het online magazine van de Nationale Zorgklas hier!

Docent Neeltje: 'Nationale Zorgklas biedt unieke springplank voor overstap naar de zorg'

Meer dan 20 groepen heeft docent Neeltje Sprado inmiddels lesgegeven via de Nationale Zorgklas. Van de eerste dagen waarin zij KLM-stewardessen in Coronatijd trainde om te helpen in de zorg tot de recente mbo-certificaten. Lees haar verhaal hier.

Een leven lang leren in de zorg: ‘Het gaat niet om het papiertje. Het gaat erom of iemand vakbekwaam is’

De zorg staat voor complexe vraagstukken. De arbeidsmarkt wordt krapper en organisaties zoeken naar slimme oplossingen. Zo ook Ramon de Groot, Manager bij de 's Heeren Loo Academie, en Marieke Sleutjes, Teamcoach M&O bij Zorggroep Elde Maasduinen.

Zij-instromer Daniëlle verliet het onderwijs voor de zorg: ‘Ik zit helemaal op mijn plek’

Met veel enthousiasme begon Daniëlle dertig jaar geleden met haar werk in het onderwijs. Totdat zij twee jaar geleden besloot een overstap te maken naar de zorg om ouderen met dementie te ondersteunen. Lees hier haar verhaal.

Hoe Ipse de Bruggen een innovatieve pilot creëerde met mbo-certificaten

Zoals veel organisaties in de gehandicaptenzorg, voelt ook Ipse de Bruggen de druk op de arbeidsmarkt. Recruiter Roland Lindeboom zoekt dan ook graag naar slimme oplossingen. Via LinkedIn stuitte hij op de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas.

Petra: ‘Ik weet zeker dat ik in de zorg blijf en ga mijn droom waarmaken!’

Pas zes maanden werkt Petra Demper (43) in de zorg, maar ze weet nu al dat hier haar toekomst ligt. Via het WerkgeversServicepunt Midden-Holland hoorde Petra over scholing via de Nationale Zorgklas om basiskennis op te doen over werken in de zorg.

Zorgorganisatie met subsidie SectorplanPlus? Benut deze zomer onze trainingen!

Heeft jouw zorgorganisatie een lopende subsidie bij SectorplanPlus voor tijdvak 4? Benut deze zomer de online trainingen van de Nationale Zorgklas.

Drie voordelen van mbo-certificaten in de zorg op een rij

In de afgelopen jaren heeft de Nationale Zorgklas meer dan 2.000 mensen opgeleid via erkende mbo-certificaten. Deze relatief nieuwe leertrajecten zijn volop in ontwikkeling in de zorgsector. Wat zijn de voordelen van mbo-certificaten?

Lees het Jaarverslag 2020-2021 van de Nationale Zorgklas

De Nationale Zorgklas heeft al veel mooie mijlpalen behaald. Opgericht in de Coronacrisis om in snel tempo verkorte leertrajecten te ontwikkelen voor extra handen in de zorg, werkten er achter de schermen soms 100+ mensen per dag aan de stichting.

Willemijn Boink over mbo-certificaten: ‘De leeropbrengst valt of staat met de juiste inzet van de docent’

Net als anderen was Willemijn Boink sceptisch over het online opleiden via mbo-certificaten in de zorg. Maar na onderzoek en het trainen van drie groepen via de Nationale Zorgklas is haar mening veranderd: ‘Dit is wat de arbeidsmarkt nodig heeft’.

De Coronabanen zijn terug! Zo benut je de unieke subsidieregeling optimaal.

Na een paar maanden stilte zijn de Coronabanen terug van weggeweest. Via de subsidie kunnen zorgorganisaties nieuw personeel bovenformatief inzetten en zo de werkdruk tijdelijk verlichten of cliënten extra aandacht geven.

Flexibilisering van onderwijs met mbo-certificaten

Onlangs verscheen in het vakblad 'Onderwijs en Gezondheidszorg' een artikel over de mogelijkheden van flexibel onderwijs in de zorg.

Webinar Inzet personeel via mbo-certificaten: bekijk de opname!

Op 25 februari 2022 organiseerde de Nationale Zorgklas in samenwerking met ActiZ een webinar over de inzet van personeel via mbo-certificaten. Lees hier meer over het webinar en bekijk de opname!

CINOP onderzoeksrapport: ervaringen mbo-certificaten Nationale Zorgklas

In 2021 startte de Nationale Zorgklas een groot landelijk experiment met mbo-certificaten in de zorg. Zorgorganisaties meldden meer dan 1.800 mensen aan en door heel Nederland startten zorgmedewerkers met de leertrajecten. Hoe is dit ervaren?

Opschorting verlenging Coronabanen geen invloed op subsidie Nationale Zorgklas

Begin februari werd bekend gemaakt dat het Ministerie van VWS de verlenging van de Coronabanen tijdelijk opschort. Dit geldt echter niet voor de subsidie voor de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas.

Wat kan iemand met een mbo-certificaat? Een hele hoop!

Mbo-certificaten bieden een unieke kans aan zorgorganisaties. In korte tijd kunnen medewerkers opgeleid worden om in- of door te stromen op de werkvloer. Maar wat kunnen zij uiteindelijk in de praktijk toevoegen? Je leest het hier.

Zo slaat Regio Midden-Holland de handen ineen voor meer medewerkers in de zorg

Een inspirerend voorbeeld uit Regio Midden-Holland, waar de 5 gemeenten binnen het Werkgevers Servicepunt (WSP) samenwerken om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in te laten stromen in de zorg.

Bestuurder Saskia Visser: ‘Nationale Zorgklas kan in komende jaren flexibele en kwalitatief goede leertrajecten aanbieden’

In dit eindejaarsbericht deelt bestuurder Saskia Visser haar visie op de afgelopen periode en kijkt zij ook vooruit. Wat zal 2022 brengen? Je leest het in dit artikel.

Kabinet trekt € 47,5 miljoen uit voor coronabanen en de Nationale Zorgklas in 2022

Op 14 december 2021 werd bekend gemaakt dat het kabinet € 47,5 miljoen uittrekt voor de subsidie van coronabanen en de voorzetting van de Nationale Zorgklas in 2022.

Huishoudelijk medewerker Robin: ‘Als ik na dit certificaat verder kan studeren dan grijp ik die kans met beide handen aan’

In 2019 stroomde Robin Mulders de zorg in. De zorg leek haar altijd al een mooie sector maar zonder vooropleiding verwachtte zij dat het niet makkelijk zou zijn om de stap naar de zorg te zetten. Aafje Hulpthuis ontving haar echter met open armen.

Dagboek van een zij-instromer in de zorg: in gesprek met Jan Glas

Jan Glas realiseerde in 2015 dat zijn werk als marketingadviseur hem niet meer gelukkig maakte. Hij kwam in de zorg terecht. Wij spraken Jan over zijn ervaringen en het boekje dat hieruit volgde: Hé, ben je alleen?.

Opleiden in tijden van crisis, en daarna

Meer handen voor de zorg, dat was de grootste vraag tijdens de eerste coronagolf. Daarom is de Nationale Zorgklas opgericht, een initiatief waar mensen binnen een week worden opgeleid om te helpen in de zorg.

Extra subsidiemogelijkheid voor deelnemers mbo-certificaten

Extra subsidie ontvangen voor deelnemers die na 1 juli 2021 zijn gestart met de mbo-certificaten? Dat kan!

Hoe de STERKscan verschil kan maken: instromen in de zorg

Een online training van de Nationale Zorgklas en vervolgens op zoek naar een nieuwe baan, en voor velen zelfs in een compleet nieuwe sector. De dappere deelnemers aan de Nationale Zorgklas maakten deze stap. Lees hier het verhaal!

Zorgorganisatie Laurens leidde meer dan 200 (!) medewerkers op via de Nationale Zorgklas

In de afgelopen maanden kropen honderden huiskamer begeleiders van Laurens achter de PC voor een online training van de Nationale Zorgklas. Een unieke samenwerking, met een op maat gemaakt programma voor de zorgorganisatie.

Mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de Maatschappelijke Zorg erkend met crebo-nummer

Per 1 augustus 2021 is het mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg, op niveau 3, officieel erkend met een crebo-nummer.

Esdras keert niet meer terug naar de horeca: ‘Voor mij is dit een goede stap geweest’

Esdras werkte jaren in de horeca, eerst als kok en sinds 2018 als beveiliger. Toen corona voet aan de grond kreeg in Nederland raakte Esdras zijn baan kwijt. Hij besloot via de Nationale Zorgklas de overstap naar de zorg te maken.

‘Mbo-certificaten bieden onze medewerkers meer keuzevrijheid in hun persoonlijke ontwikkeling’

Medewerkers een breed keuzepalet bieden in ontwikkeling en leertrajecten? De Koperhorst is ervan overtuigd dat mbo-certificaten hier een belangrijke rol in spelen. Nu, en in de toekomst alleen maar meer.

Laatste maanden gesubsidieerde mbo-certificaten via de Nationale Zorgklas: zo werkt het

Tot 1 oktober 2021 kunnen nieuwe groepen starten met de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas. De subsidie voor deze opleidingstrajecten loopt door tot het einde van dit jaar. Hoe zit het nu precies met de kosten en uiterste startdata?

HR-adviseur Trudy: ‘Door corona kwam de acceptatie van mbo-certificaten in een stroomversnelling’

Al 24 jaar werkt Trudy Riezebos als HR-adviseur in de zorg. Bij Silverein - voormalig Lyvore - zette zij samen met enthousiaste collega’s de eerste stappen om tot de mbo-certificaten te komen zoals wij deze vandaag de dag kennen.

‘De studie is zo praktijkgericht, er zit geen overbodige informatie in’

Bij Van Neynsel startte eerder dit jaar een groep zij-instromers met het mbo-certificaat Individuele Zorg Verlenen op mbo-niveau 3 van de Nationale Zorgklas. Benieuwd hoe zij de opleiding en het werk hebben ervaren? Je leest het hier!

Nieuw: alumni omgeving Nationale Zorgklas

De Nationale Zorgklas heeft onlangs een alumni omgeving gelanceerd. Speciaal voor onze oud-deelnemers. Op deze pagina vinden zij uiteenlopende tips, artikelen, vacatures en documenten om zelf de stap naar de zorg te zetten!

Lisa wilde nooit de zorg in, maar heeft nu haar plek gevonden: ‘Het zit denk ik toch wel een beetje in me’

Hoewel Lisa uit een ‘zorggezin’ komt, was het nooit haar plan om net als haar familie in de zorg te gaan werken. Na jaren in de horeca begon het toch te kriebelen. Lees hier haar verhaal!

De 6 meest gestelde vragen over mbo-certificaten

Omdat wij werkgevers zo goed mogelijk willen informeren over onze mbo-certificaten, hebben wij hier de 6 meest gestelde vragen beantwoord!

De Nationale Zorgklas bestaat één jaar!

De Nationale Zorgklas bestaat vandaag één jaar. Op 19 april 2020 kwam om 18:59 uur de verlossende mail binnen: de website van de Nationale Zorgklas staat online!

Eerste ervaringen mbo-certificaten Nationale Zorgklas: “Er is nu al een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan”

Bij zorgorganisatie Van Neynsel in ‘s-Hertogenbosch begon onlangs de eerste groep zij-instromers met het mbo-certificaat ‘Individuele zorg verlenen’ op niveau 3. Van Neynsel, de trainers en twee van de deelnemers vertellen over hun eerste ervaringen.

Mbo-certificaten Nationale Zorgklas: doet jouw opleidingsinstelling al mee?

Sinds kort kunnen alle erkende opleiders in Nederland mbo-certificaten aanbieden via de Nationale Zorgklas. Doet jouw opleidingsinstelling al mee? Grijp deze unieke kans en start met deze veelbelovende leerroutes voor zij-instromers en doorstromers!

3.000 kosteloze opleidingstrajecten via de Nationale Zorgklas

Met één van de 3.000 gesubsidieerde opleidingstrajecten via de Nationale Zorgklas kan een (nieuwe) werknemer opgeleid worden op mbo-niveau 2 of 3. Helemaal kosteloos. Lees hier snel verder!

Van Nationale Zorgklas tot starten volledig zorgdiploma: het verhaal van Peter

Na jaren als financial controller te hebben gewerkt, maakte Peter afgelopen jaar de beslissing om een overstap te maken naar de zorg. Hoewel dit wellicht een verrassing was voor vrienden en familie, was Peter overtuigd van zijn keus.

Dit kun je verwachten na het afronden van de Online Training!

Je hebt de Online Training van De Nationale Zorgklas doorlopen, het certificaat op zak en zin om aan de slag te gaan in de zorg. Maar wat is de volgende stap?

Docent Nanja Spoelder: “90% van mijn studenten is gemotiveerd om verder te gaan in de zorg”

We spreken met Nanja Spoelder, docent van het eerste uur van De Nationale Zorgklas. Hoe ervaart zij het trainen voor De Nationale Zorgklas en hoe is de motivatie van de deelnemers? Lees het hier!

Godfried Verkerk: "De Nationale Zorgklas kan in veel meer behoeften voorzien dan oorspronkelijk gedacht"

Godfried Verkerk, voorzitter van het bestuur van De Nationale Zorgklas, blikt terug op het bewogen jaar 2020.

Tanja Ineke: "Ik vind het belangrijk dat we doelmatig en efficiënt omgaan met de publieke middelen die ons in de zorgsector zijn toevertrouwd"

In de rubriek Bestuurder aan het woord, deelt een bestuurder van De Nationale Zorgklas zijn of haar visie op de zorg en gaan we in gesprek over zorggerelateerde onderwerpen. Lees hier snel verder.

Christa Kooiker van zorglocatie Noorderbreedte: “Of ik een advies heb aan andere zorgorganisaties? Gewoon doen!”

Coördinator Welzijnsactiviteiten Christa Kooiker vertelt over haar ervaringen met de KLM-ers die eind zomer 2020 in haar zorgorganisatie werden geplaatst vanuit de Nationale Zorgklas.

KLM-er Barbara: "Ik stond te springen om aan de slag te gaan"

Hoe vergaat het de KLM-ers in de zorg? Afgelopen zomer werden tientallen stewards en stewardessen van de KLM omgeschoold via de Nationale Zorgklas om mee te helpen in de zorg. Barbara Lanooij was één van hen. “Ik dacht, dit is mijn kans".

Duizenden Nederlanders melden zich aan om te helpen in de zorg!

Nadat Minister De Jonge vorige week in zijn Kamerbrief benoemde dat de Nationale Zorgklas zou opschalen naar het trainen van 1.000 deelnemers per week, is De Nationale Zorgklas druk bezig geweest om alle aanmeldingen te behappen.

Recruiter Branca van Swinderen: "De Nationale Zorgklas bood ons een passende oplossing"

Te midden van de corona crisis werd Branca van Swinderen van Stichting Eykenburg gebeld met de vraag of zij nieuwe medewerkers wou plaatsen, geschoold vanuit de Nationale Zorgklas. Haar antwoord? ‘Hoeveel kan ik er krijgen?’.

Bied uw vrijwilligers vrijwel kosteloos een online training aan

De Nationale Zorgklas biedt vrijwilligers een unieke online training aan om versneld kennis te nemen van relevante thema’s in en rondom de zorg, zoals: COVID-19, basiszorg, hospitality en omgaan met zorgvragers.

Veel behoefte aan extra handen voor de zorg door tweede golf

De tweede coronagolf lijkt een feit. In het voorjaar gingen veel zorgprofessionals extra werken. Nu verwachten we dat meer mensen thuisblijven. Dat komt omdat we meer testen, omdat mensen moe zijn en omdat we ons als samenleving...

Online opleidingsplatform De Nationale Zorgklas is live!

Op 20 april is De Nationale Zorgklas live gegaan. In een kort tijdsbestek is dit landelijke opleidingsplatform ingericht om medewerkers volledig online en binnen een week te kunnen scholen tijdens de coronacrisis.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring