KLM-er Barbara: "Ik stond te springen om aan de slag te gaan"

Institute

Geplaatst: 04 nov. 2020

Categorie: label story

Hoe vergaat het de KLM-ers in de zorg? Afgelopen zomer werden tientallen stewards en stewardessen van de KLM omgeschoold via de Nationale Zorgklas om mee te helpen in de zorg. Barbara Lanooij was één van hen. “Ik dacht, dit is mijn kans om te kijken of de zorg iets voor mij is.” Wij spraken Barbara over haar ervaringen van de afgelopen periode.

Barbara Lanooij

Barbara Lanooij werkt al 23 jaar bij de KLM en ging deze zomer via De Nationale Zorgklas aan de slag bij ouderenzorgorganisatie Stichting Eykenburg in Den Haag.

Online leren

Hoewel Barbara zichzelf niet direct beschouwd als digitaal expert, kroop zij toch een week achter haar computer om de online training van de Nationale Zorgklas te volgen. Nieuwe ervaringen van een online klaslokaal, contact met docenten via video calls en vele chatberichten verder, sloot zij de intensieve week met een goed gevoel af. “Ik vond het leuk en nuttig. De docenten hadden ontzettend veel geduld en er was heldere uitleg. Door middel van voorbeeldsituaties uit de praktijk kregen we een concreet beeld van wat we konden verwachten. Er was een goede afwisseling tussen theorie en het samenwerken met andere klasgenoten. Dit gebeurde soms in kleinere groepjes, waardoor je dieper op bepaalde onderwerpen in kon gaan. Ook hoorden we over de praktijkervaringen van de docenten, wat heel leerzaam was”.

Vooroordelen over de zorg

In de afgelopen 23 jaar heeft Barbara bij KLM veel van haar tijd in de lucht doorgebracht. De Nationale Zorgklas bood haar een unieke kans om een ander werkveld te verkennen. “Ik was nieuwsgierig. Je hoort zoveel verhalen over verzorgingstehuizen, dat men daar de hele dag luiers moet verschonen. Dat werknemers niet gewaardeerd worden. Dat er zo een hoge werkdruk is. En toen was daar de coronacrisis. En ik zat maar thuis. Ik wou mijn steentje bijdragen, ik dacht, laat mij maar wat nuttigs doen. Op zijn minst ben ik weer een ervaring rijker.”

Aan de slag

Barbara ging aan de slag bij Stichting Eykenburg in Den Haag en voelde zich meteen op haar plek. En ook de cliënten ontvingen Barbara met open armen. “Ik stond echt te springen om aan de slag te gaan. De eerste dagen bestonden uit zoveel verschillende indrukken. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Het verbaasde mij dat er zoveel individuele aandacht was voor de bewoners.” Barbara startte direct met verschillende welzijnsactiviteiten en leerde de cliënten snel goed kennen. “Veel bewoners deelden meteen allerlei verhalen over hun leven en de reizen die zij hadden gemaakt. Elke morgen als ik binnenloop word ik begroet door een bewoner uit Curação, die roept dan ‘hallo tante Barbara’. Dat is hartverwarmend. En ook een groot verschil met mijn werk bij KLM. Hier bouw je echt een band op met mensen.”

Voldoening

Die band en het contact met de ouderen is wat Barbara zo waardeert aan het werken in de zorg. Er is dankbaarheid, het werk is oprecht en met zelfs maar een klein beetje aandacht maak je iemand een stuk gelukkiger. Barbara: “Vaak weet je niet hoe iets écht is voordat je het hebt meegemaakt. Ik had nooit gedacht dat de zorg bij mij zou passen. Maar nu, nadat ik een kijkje heb kunnen nemen, gaat er een hele wereld voor mij open. Het geeft mij voldoening. Iedere bewoner heeft zo zijn of haar eigen verhaal. Hier naar luisteren en hen echt aandacht geven, dat vind ik het leukste aan dit werk.”

- Einde interview

Doe jij ook mee?

De Nationale Zorgklas biedt een unieke kans voor mensen zoals Barbara om de zorg van dichtbij te ontdekken. Immers, pas als je er middenin zit, kun je beoordelen of het werk echt bij je past. Wij hopen dat meer zorgorganisaties deze mogelijkheid benutten en vrijwilligers of geïnteresseerden de kans bieden om ook in de zorg aan de slag te gaan.

Wist je dat jij jezelf ook gemakkelijk voor de Nationale Zorgklas kan aanmelden? Of als je in een zorgorganisatie werkt, dat jouw organisatie ook deelnemers kan aanmelden? En dat hun deelname bijna altijd subsidiabel is (momenteel is dit zelfs tijdelijk kosteloos)? Juist in deze tijd moeten we met elkaar op zoek naar oplossingen. Wij zijn ervan overtuigd dat er genoeg enthousiaste, nieuwe zorgprofessionals rondlopen in Nederland. Samen met de Nationale Zorgklas kunnen zij klaargestoomd worden om vele zorgorganisaties in het land te helpen.

Meld je hier aan als je al ervaring hebt in de zorg, of meld je hier aan als je nog geen ervaring hebt in de zorg.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring