Ada van de Veen

"Door de mbo-certificaten is er een leerpad beschikbaar voor alle medewerkers. Niet iedereen wil zich een aantal jaren committeren aan een volledige opleiding"

Medewerkers een breed keuzepalet bieden in ontwikkeling en leertrajecten? De Koperhorst is ervan overtuigd dat mbo-certificaten hier een belangrijke rol in spelen. Nu, en in de toekomst nog veel meer. Wij spraken met Ada van de Veen, Manager Ontwikkeling en Kwaliteit, over de ervaringen met mbo-certificaten.

De Koperhorst is al een aantal jaar druk bezig met de mbo-certificaten. Samen met MBO Amersfoort hebben zij inmiddels ruim 25 mensen opgeleid via deze nieuwe leerroute. ‘Wij zijn ontzettend enthousiast over de mbo-certificaten. Medewerkers die nooit geïnteresseerd waren in het volgen van een volledige opleiding hebben wel aandacht voor dit alternatief. Ook kunnen we meer zij-instromers aantrekken. We zien echt dat het werkt en dat wij hierdoor het team op dynamische wijze uitbreiden én huidige werknemers meer kunnen bieden’, deelt Ada.

Mbo-certificaten bij Koperhorst in de praktijk

Dit jaar startten 10 medewerkers van Koperhorst met het mbo-certificaat Individuele Basiszorg Verlenen op niveau 2 van de Nationale Zorgklas. Omdat De Koperhorst een volledige groep deelnemers van de eigen organisatie aanmeldde, hadden zij de vrijheid om de klas al snel fysiek les te geven. Ada: ‘Wij hebben één les online met Teams georganiseerd maar besloten het vervolgens toch bij ons op locatie voort te zetten. De Koperhorst heeft namelijk een eigen klaslokaal waar de docenten van MBO Amersfoort de lessen in een prettige en veilige omgeving konden geven.’

De deelnemers van de mbo-certificaten zijn heel divers. Sommigen hebben nooit eerder een diploma behaald. Een mbo-certificaat opent voor hen nieuwe deuren. ‘Wanneer wij het woord ‘opleiding’ laten vallen raken de medewerkers vaak gestrest. De mbo-certificaten maken het luchtiger. Deelnemers kunnen stap voor stap vooruit, in hun eigen tempo. Zelfs als zij niet direct door willen met andere mbo-certificaten of een opleiding kunnen zij met dit erkende certificaat aan de slag in de zorg. Dit is een belangrijke en mooie innovatie voor de zorgsector’, aldus Ada.

Wanneer wij het woord ‘opleiding’ laten vallen raken de medewerkers vaak gestrest. De mbo-certificaten maken het luchtiger

Reacties collega's

De Koperhorst telt meer dan 300 medewerkers en heeft grotendeels volledig gediplomeerde werknemers in dienst. Het vergt inzet van het hele team om deze nieuwe wijze van opleiden te omarmen en implementeren in de dagelijkse praktijk. Ada: ‘Sommige medewerkers vonden het toch wat gek. Deelnemers van de mbo-certificaten kunnen nu al binnen enkele maanden aan de slag. Daarom was het zo belangrijk om iedereen intern goed te informeren over het nieuwe leertraject. Het is niet zo maar een workshop of korte cursus. Iedereen die het mbo-certificaat behaald, heeft een document op zak dat in heel Nederland door alle zorgorganisaties wordt erkend. Ons team is hier goed over geïnformeerd en reageerde vervolgens positief en behulpzaam op de komst van de nieuwe collega’s’.

Toekomst persoonlijke ontwikkeling in de zorg

De mbo-certificaten zijn voor De Koperhorst inmiddels niet meer weg te denken uit het opleidingsaanbod. Volgens Ada is het dé uitkomst om medewerkers meer mogelijkheden en vrijheid te bieden in hun persoonlijke ontwikkelingstraject. Ada: ‘Door de mbo-certificaten is er een leerpad beschikbaar voor alle medewerkers. Niet iedereen wil zich een aantal jaren committeren aan een volledige opleiding. Er is een groep medewerkers die steengoed is maar andere leerbehoeften heeft, of het simpelweg niet ziet zitten om een BBL-traject te starten. Het is ontzettend fijn dat er met mbo-certificaten meer keuzevrijheid is en er echt voor iedereen een persoonlijk leerpad ontstaat’.