Petra Demper
Petra: ‘Ik weet zeker dat ik in de zorg blijf en ga mijn droom waarmaken!’
Pas zes maanden werkt Petra Demper (43) in de zorg, maar ze weet nu al dat hier haar toekomst ligt. Via het WerkgeversServicepunt Midden-Holland hoorde Petra over scholing via de Nationale Zorgklas om basiskennis op te doen over werken in de zorg.
Petra Demper is 43 jaar oud en werkt momenteel als ADL-ondersteuner bij zorgorganisatie Welthuis. Samen met haar twee kinderen woont zij in Ammerstol.
Hoewel Petra geen zorgachtergrond heeft, trok de sector haar altijd aan: ‘Ik heb voornamelijk in de detailhandel gewerkt, in supermarkten en andere winkels. Maar de zorg heeft altijd mijn interesse gehad. Mijn jongste zoon heeft een beperking en heeft extra aandacht nodig. En ook toen mijn vader in een ziekbed belandde, was ik degene die ondersteunde met zijn verzorging. Ik speelde eerder wel eens met de gedachte om de stap naar de zorg te onderzoeken. Maar als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, wist ik niet goed waar te beginnen’. Toen Petra hoorde over de mogelijkheden van de training van de Nationale Zorgklas, leek dit haar de uitgelezen kans om in actie te komen.
Nationale Zorgklas
Via de gemeente en het UWV kwam Petra in contact met Sabrina van den Hoek, adviseur bij het WerkgeversServicepunt Midden-Holland, die haar vertelde over een uniek initiatief. Petra: ‘Sabrina gaf aan dat de gemeente scholing via de Nationale Zorgklas aanbood, in combinatie met een traject voor hulp bij het opmaken van je CV, het voorbereiden van sollicitaties en meer'. Het traject zou afgesloten worden met een kennismakingsgesprek bij regionale werkgevers als Welthuis, Zorgpartners en Vierstroom. Zij werken veel samen met het WerkgeverServicepunt Midden-Holland om zij instromers een kans te geven. Dit sloot goed aan bij wat Petra zocht: 'Aangezien ik thuis zat zonder werk dacht ik direct, dit is mijn kans! Ik heb mezelf aangemeld en een paar weken later startte ik al met de training van de Nationale Zorgklas’.
"Ik speelde eerder wel eens met de gedachte om de stap naar de zorg te onderzoeken. Maar als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, wist ik niet goed waar te beginnen"
Initiatief nemen
De training nam een week in beslag, en Petra werd met elke les enthousiaster. Toen de lessen afgelopen waren, wachtte zij dan ook niet op de fysieke bijeenkomsten van de gemeente en het WerkgeversServicepunt om haar zoektocht naar een baan in de zorg te starten. ‘Ik ben nu eenmaal niet zo afwachtend, en dacht, ik kan zelf toch ook initiatief nemen? Een gesprek aangaan kan nooit kwaad en het is altijd een leermoment. Toen zag ik op social media een bericht van Welthuis voorbijkomen, dat zij ondersteuners voor ADL-taken zochten. Dit leek precies te passen bij de lessen uit de training van de Nationale Zorgklas. Diezelfde dag heb ik Welthuis nog gemaild met mijn CV, motivatiebrief en het behaalde certificaat van de Nationale Zorgklas. Drie dagen later mocht ik al op gesprek komen’, aldus Petra.
Eerste baan in de zorg
Na het gesprek bij Welthuis ging het snel voor Petra en ze kon een aantal weken na de sollicitatie starten met haar eerste baan in de zorg als ADL-ondersteuner: ‘Welthuis heeft mij heel warm ontvangen en ik werd goed begeleid. Voordat ik aan het werk ging, was er een scholingsdag georganiseerd waarin onder andere werd uitgelegd over de passieve- en actieve lift, steunkousen, wat de ADL-taken inhouden, hoe je omgaat met dementerende cliënten en meer. Ik merkte dat mijn lessen van de Nationale Zorgklas nuttig waren geweest, aangezien ik meerdere dingen al wist of dat deze in ieder geval niet compleet nieuw voor mij waren’.
Inmiddels werkt Petra zes maanden bij Welthuis en voelt zij zich goed op haar plek. Ze heeft thuis ook alles onder controle en Petra’s kinderen zijn trots dat zij haar plek in de zorg heeft gevonden. Ze ervaart het werk als heel positief: ‘De dankbaarheid van de mensen is zo groot. Of je nu een potje rummikub speelt, samen een rondje loopt of extra aandacht geeft op welke manier dan ook, ik laat steeds weer blije gezichten achter’.
"Ik merkte het nut van mijn lessen van de Nationale Zorgklas"
Petra’s verhaal laat zien dat het nooit te laat is om de stap naar de zorg te maken. Het heeft haar een nieuwe baan opgeleverd, maar ook een boost aan zelfvertrouwen gegeven en haar leergierigheid aangewakkerd. Ze vertelt enthousiast dat ze verder wil in de zorg en zich door wil ontwikkelen: ‘Ik hoop dat het mij lukt om via Welthuis een opleiding te volgen naar niveau 2 of Verzorgende IG om meer taken te mogen verrichten. Hoe dan ook weet ik zeker dat ik in de zorg blijf, dit is de droom die ik ga waarmaken’.