Esdras keert niet meer terug naar de horeca: ‘Voor mij is dit een goede stap geweest’

Esdras (46) werkte jaren in de horeca, eerst als kok en sinds 2018 als beveiliger. Toen corona voet aan de grond kreeg in Nederland raakte Esdras zijn baan kwijt. Hij besloot via de online training van de Nationale Zorgklas de overstap naar de zorg te maken. ‘Er ligt zoveel druk op de zorg, ik wil mijn steentje bijdragen’, aldus Esdras. Lees hier zijn verhaal.
Door een vriend die in de gehandicaptenzorg werkt, werd Esdras op de Nationale Zorgklas gewezen. ‘Ik overwoog de overstap naar de zorg omdat ik graag met mensen werk en actief bezig ben, maar ik zag een volledig opleidingstraject niet zitten. Toen ik hoorde over de Nationale Zorgklas leek mij dat een mooie uitkomst om kennis te maken met de zorg’, vertelt Esdras.
Eigen initiatief
Na de 4-daagse training besloot Esdras het heft in eigen handen te nemen en ging hij actief op zoek naar werk. Hij solliciteerde bij meerdere zorgorganisaties, maar kreeg geen reactie. Via Extra Handen Voor de Zorg werd hij tweemaal benaderd voor een werkplek, maar de functies pasten niet goed bij hem. Op de website van de Gemeente Utrecht vond hij Fokus, een landelijke organisatie die assistentieverlening biedt en met name ADL-handelingen voor cliënten verricht. Esdras: ‘Het sprak mij gelijk aan. De cliënten hebben veel vrijheid en zij worden alleen geholpen als zij hier zelf om vragen. Toen ik mij aanmeldde, kwam ik in contact met Bart van WIJ.ZORGEN, die het HR-proces begeleidde. Twee weken later ben ik met mijn werk gestart’.
Vertrouwen winnen
Bij Fokus werkt Esdras met tien collega’s in een team en samen ondersteunen zij 14 cliënten bij de dagelijkse verrichtingen. Esdras: ‘Ik help met aankleden, het opstarten van de dag en ik maak een praatje met de cliënten, doe een afwas, of zet een lekker kopje koffie. Het werk is elke dag anders en steeds win ik meer vertrouwen van de cliënten. In het begin moesten ze wel wat aan mij wennen, zeker omdat ik de enige man in het team ben. Nu, ruim twee maanden na mijn eerste werkdag, merk ik dat iedereen mij meer toelaat en tevreden is over mijn werk’.
Ik help met aankleden, het opstarten van de dag en ik maak een praatje met de cliënten, doe een afwas, of zet een lekker kopje koffie. Het werk is elke dag anders
Toekomst
Nu de horeca weer opent en het kabinet de corona regels heeft versoepeld, zou Esdras weer terug kunnen naar zijn oude werk. Dit ziet hij echter niet zitten: ‘Voor mij is dit een goede stap geweest. Ik werk met mensen, wat ik heel leuk vind, en Fokus bevalt mij goed’. Ook zijn familie en vrienden reageren positief op zijn keuze: ‘Zij zagen altijd al de verzorgende kant in mij en vinden dit werk heel goed bij mij passen. Zo voelt het voor mij ook’.
Esdras wil zeker verder leren en uiteindelijk misschien de overstap te maken naar de jeugdzorg. ‘Voorlopig heb ik nog genoeg te leren bij Fokus. Ik werk nu 16 uur per week maar ik zou graag meer uren draaien. Gelukkig heeft Fokus verschillende locaties waar ik hopelijk ook kan helpen. Ik zie mijzelf hier zeker nog een poosje werken maar ik zou uiteindelijk graag in de jeugdzorg terecht komen. Dat is nu echter nog toekomstmuziek’, vertelt Esdras.
Dankbaar
De stap naar de zorg is Esdras goed bevallen en hij heeft een dappere carrièreswitch gemaakt. Zijn ervaring laat zien dat eigen initiatief en de regie nemen tot mooie uitkomsten kan leiden. Esdras: ‘Op eigen kracht kun je veel behalen. Laat mij een voorbeeld zijn voor anderen. Hoewel er soms tegenslagen waren, en zorgorganisaties niet op mijn sollicitaties reageerden, gaf ik niet op. Het is echt mogelijk. Ik ben dankbaar dat ik in zo een korte tijd een stukje van de zorg heb leren kennen en mijn nieuwe werkplek heb gevonden!’