Eerste ervaringen mbo-certificaten Nationale Zorgklas: “Er is nu al een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan”

Cristina seri d Ru3zx Fb6u E unsplash

Geplaatst: 18 mrt. 2021

Categorie: label nieuws label story

Bij zorgorganisatie Van Neynsel in ‘s-Hertogenbosch begon onlangs de eerste groep zij-instromers met het mbo-certificaat ‘Individuele zorg verlenen’ op niveau 3. Elk van de 14 deelnemers heeft een andere achtergrond, maar ze zijn allemaal even enthousiast. Van Neynsel, de trainers en twee van de deelnemers vertellen over hun eerste ervaringen.

De groep van in totaal 14 zij-instromers is in februari bij Van Neynsel gestart. Ina, teamleider van de Van Neynsel Academie: “Na een werving- en selectieperiode zijn zij aangenomen en in de organisatie geplaatst. De wijkmanagers van onze verschillende locaties hebben diverse leerlingplekken aangeboden voor deze nieuwe gezichten.” Hoewel de zorgorganisatie vaker met zij-instromers werkt, is dit de eerste keer dat Van Neynsel deze online leerroute van een mbo-certificaat probeert. “We zijn benieuwd hoe de theorie aansluit bij de ontwikkelingen op de werkvloer. En hoe het de deelnemers bevalt om met het leerplatform van De Nationale Zorgklas te werken.”

Djessica en Dorien, twee van de zij-instromers, hebben de eerste lesdag er inmiddels opzitten en geven meteen aan dat ze de leeromgeving als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. Ze hebben hun accounts aangemaakt, rondgekeken en een introductie gekregen over het platform. Dorien: “Het ziet er allemaal overzichtelijk uit. Zelfs voor mensen die wat minder computervaardig zijn, is het heel goed te doen.”

Start bij Van Neynsel

Djessica en Dorien zijn in februari gestart bij Van Neynsel. Djessica, nu aan de slag op de afdeling somatiek op locatie Eemwijk, was al bekend met de zorg. Ze werkte bij de Sint Maartenskliniek als teamleider van de Centrale Sterilisatie Afdeling en hielp op ondersteunende taken. “Ik wilde eigenlijk al jaren een opleiding starten om verder te groeien in de zorg. Nu, na vijf jaar, viel met dit traject alles heel mooi op z’n plek en durfde ik de stap te zetten.”

Voor Dorien, die inmiddels haar plek heeft gevonden bij een woning voor mensen met dementie op locatie Boswijk in Vught, is haar werk bij Van Neynsel wel haar eerste ervaring in de zorg. Voorheen werkte zij als coach en was zij manager van een afslankinstituut. De afgelopen jaren speelde ze al vaker met de gedachte om de stap richting de zorg te maken. “Vanuit mijn werk als coach wist ik al dat ik graag met mensen werk. En ik had al langer sterk het gevoel dat ik richting de zorg wilde. Oudere mensen hebben zulke inspirerende levensverhalen en zijn altijd zelfstandig geweest. Ik vind het heel mooi om er juist in deze levensfase voor hen te zijn.”

Oudere mensen hebben zulke inspirerende levensverhalen en zijn altijd zelfstandig geweest. Ik vind het heel mooi om er juist in deze levensfase voor hen te zijn.

Beide vrouwen zijn blij met het warme welkom bij Van Neynsel en de eerste ervaringen op hun nieuwe werkplek. Djessica: “Ik ben in een intieme omgeving terecht gekomen en de bewoners accepteerden me al snel. Dat vind ik heel bijzonder.” Dorien voegt daar aan toe: “Het werk is veel omvattender dan ik in eerste instantie had verwacht. Er is nu al een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan. En er is nog zoveel meer te leren!”

De opleiding

Trainers Joost en Nelleke van OPPstap staan klaar om Dorien, Djessica en de andere zij-instromers alle kneepjes van het vak te leren. Ze zijn trots dat ze onderdeel uitmaken van deze primeur van de mbo-certificaten van De Nationale Zorgklas. Joost: “Ik heb begrepen dat dit de toekomst is. Het is dan ook heel leuk om deze eerste groep deelnemers hierin te begeleiden.”

Nelleke en Joost zijn de eerste trainers die de mbo-certificaten van De Nationale Zorgklas op zich nemen en hebben er veel zin in. Nelleke: “Het is voor iedereen even zoeken, maar door goede onderlinge afstemming en de korte lijnen tussen OPPstap en Van Neynsel gaat alles goed komen.” Joost is ook blij hoe het programma van De Nationale Zorgklas is vormgegeven: “Ik vind het een heel goed initiatief. En ik heb al gemerkt dat ik mijn eigen stempel op de lessen mag drukken en creatief te werk kan gaan.”

De trainers en Van Neynsel zijn nieuwsgierig hoe de lesinhoud bevalt en of de deelnemers de verbinding kunnen maken naar de praktijk. Djessica en Dorien zijn op hun beurt benieuwd naar de omgang met hun nieuwe collega’s. Djessica: “Ik ben benieuwd hoeveel vrijheid we krijgen voor opdrachten en hoe dit in de praktijk vormgegeven wordt.” Dorien hoopt ook dat collega’s niet schromen om haar te corrigeren: “We zijn niet meer piepjong en hebben al heel wat werkervaring. Maar ik wil het uiteraard wel weten als ik iets niet goed doe.”

Ik vind De Nationale Zorgklas een heel goed initiatief. En ik heb al gemerkt dat ik mijn eigen stempel op de lessen mag drukken en creatief te werk kan gaan.

Gemotiveerd en enthousiast

De zij-instromers hebben allemaal een andere vooropleiding gedaan en hebben al enkele jaren werkervaring. Bij Van Neynsel merkt men op dat de groep gemotiveerd en leergierig is en dat iedereen de lessen graag snel in de praktijk toepast.

Djessica en Dorien voelen zich in ieder geval al goed op hun plek bij Van Neynsel en kijken uit naar de komende maanden en hun toekomst in de zorg. Dorien: “Het is heel fijn om bewoners te helpen en hun leven weer een stukje makkelijker en leuker te maken.”

Ik wilde eigenlijk al jaren een opleiding starten om verder te groeien in de zorg. Nu, na vijf jaar, viel met dit traject alles heel mooi op z’n plek en durfde ik de stap te zetten.

Wil jouw zorgorganisatie ook (nieuwe) medewerkers aanmelden voor de mbo-certificaten van De Nationale Zorgklas? Klik hier om onze opleidingen en trainingen te bekijken.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring