Zorgorganisatie Laurens leidde meer dan 200 (!) medewerkers op via de Nationale Zorgklas

Adobe Stock 202040239

Geplaatst: 23 aug. 2021

Categorie: label blog label story

In de afgelopen maanden kropen honderden huiskamer begeleiders van Laurens achter de PC voor een online training van de Nationale Zorgklas. Een unieke samenwerking, met een op maat gemaakt programma voor de zorgorganisatie. Conny van Leest, HRD adviseur van 26 locaties bij Laurens, was nauw betrokken: ‘De samenwerking met de Nationale Zorgklas en opleider Albeda College was ontzettend fijn, er is echt een programma gecreëerd dat aansloot bij de wensen van Laurens’.

Een paar jaar geleden ontstond bij Laurens het idee om intern een concreet leertraject te ontwikkelen voor de huiskamer begeleiders. En net toen alles gereed was, gooide COVID-19 roet in het eten. Conny: ‘In het ontwikkelde programma zouden er fysieke lessen plaatsvinden. Dit kon vanwege Covid natuurlijk niet doorgaan. Toen moesten we op zoek naar een andere oplossing’.

Een maatwerktraject via de Nationale Zorgklas

De online trainingen van de Nationale Zorgklas kwamen voor Laurens precies op het juiste moment en creëerden de mogelijkheid om de huiskamer begeleiders alsnog een korte opleiding te bieden. ‘Het was voor ons cruciaal dat het online programma werd afgestemd op de praktijksituaties en de kernwaarden van Laurens. Daarom besloten wij, in samenwerking met het Albeda College en het team van de Nationale Zorgklas, om het curriculum enigszins aan te passen. Delen van het standaard trainingsprogramma bleven intact maar ook hebben wij nieuwe elementen toegevoegd, zoals communicatie en voeding- en maaltijdbeleving. Hoewel er andere accenten zijn gelegd, was er steeds een directe link naar de praktijk, om zo een duidelijke vertaalslag te bieden aan de deelnemers’, vertelt Conny.

Hoewel er andere accenten zijn gelegd, was er steeds een directe link naar de praktijk, om zo een duidelijke vertaalslag te bieden aan de deelnemers

Werkcoaches

Om de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden op de werkvloer, werden door Laurens werkcoaches aangewezen. Zodra de deelnemers uit de online les kwamen, lieten de werkcoaches de theorie in de praktijk zien. Conny: ‘De inhoud van het programma was echt direct toepasbaar. De werkcoaches toonden bijvoorbeeld na de les waar zij bepaalde benodigdheden konden vinden. Of na de les over maaltijdbeleving werd samen met de coaches bekeken hoe de tafel sfeervol kon worden gedekt op basis van wat de deelnemers in de training hadden geleerd’.

De huiskamer begeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen

8414

Foto genomen bij Laurens op de werkvloer.

Belang van goede training

De huiskamer begeleiders spelen volgens Conny een zeer belangrijke rol binnen de organisatie en daarom is het van groot belang dat zij een goede training krijgen: ‘De huiskamer begeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen. Wat zien zij gebeuren? Horen zij iets van familie of bekenden wat van toegevoegde waarde is voor het zorgdossier? De huiskamer begeleiders leerden in de online training hoe zij dit soort informatie correct rapporteren en delen’.

Verdieping en vervolg

Hoewel de online lessen voor veel van de deelnemers een uitdaging waren, - geen ervaring met PC’s / Zoom of een online leerplatform - hebben 228 van hen nu een certificaat behaald. Volgens Conny is het een mooi inwerkprogramma gebleken en krijgt zij positieve reacties van de deelnemers. Conny: ‘De toegevoegde waarde van de online training is dat het een mooi basispakket biedt aan (nieuwe) medewerkers, en hen triggert om zich verder te verdiepen. Veel van de deelnemers willen nu doorleren, bijvoorbeeld over ziektebeelden. Dat is natuurlijk een hele mooie uitkomst. Nu aan ons bij Laurens de taak om te kijken hoe wij dit gaan faciliteren!’.

Opleidingsmogelijkheden via de Nationale Zorgklas

Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden via de Nationale Zorgklas voor jouw organisatie? Bekijk onze opleidingen en trainingen, of neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring