Zo slaat Regio Midden-Holland de handen ineen voor meer medewerkers in de zorg

Midden-Holland medewerkers zorg

Geplaatst: 12 jan. 2022

Categorie: label nieuws label story

Een inspirerend voorbeeld uit Regio Midden-Holland, waar de 5 gemeenten binnen het Werkgevers Servicepunt (WSP) samenwerken om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in te laten stromen in de zorg. De partijen hebben een innovatief initiatief gerealiseerd in combinatie met het opleidingsaanbod van de Nationale Zorgklas. Pieter Severijns, Projectleider Zorg bij WSP Midden-Holland, vertelt ons meer.

Pieter Severijns

Pieter Severijns woont in Zoetermeer en is 56 jaar oud. Van oorsprong is hij maatschappelijk werker en heeft diverse posities bekleed in de zorg. Hij heeft zijn Master gehaald in Management en Innovatie. Sinds 2014 is hij zelfstandig ondernemer en voert hij programma's uit voor kwetsbare doelgroepen.

In 2021 ontwikkelde Pieter Severijns samen met de gemeenten van Regio Midden-Holland (Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Zuidplas en Krimpenerwaard), met zeven zorgaanbieders een leer en werkt traject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die soms al jaren thuis zitten zonder werk, krijgen hierdoor de kans om in zes weken kosteloos opgeleid te worden tot huishoudelijke hulp in de zorg. Het initiatief bleek een succes, alle deelnemers hebben tot nu toe een baan gevonden. Pieter: ‘Nadat de eerste groep het leertraject had afgerond, was ik aanwezig bij hun uitreiking in het gemeentehuis in Gouda. Je kon echt zien hoe gelukkig de mensen waren dat ze eindelijk aan het werk konden. Dat is waar we het voor doen’.

Je kon echt zien hoe gelukkig de mensen waren dat ze eindelijk aan het werk konden. Dat is waar we het voor doen

Uitbreiding leertrajecten met de Nationale Zorgklas

In het najaar van 2021 vertelde branchevereniging ZWconnect over de mogelijkheden van de Nationale Zorgklas. Pieter besloot het kosteloze opleidingsaanbod te koppelen aan nieuwe leertrajecten voor de regio: ‘Het zou zonde zijn om deze unieke kans niet te benutten. De gratis trainingen en opleidingen van de Nationale Zorgklas en het potje van de coronabanen bieden de mogelijkheid om in 2022 nog veel meer mensen aan het werk te krijgen in de zorg’.

Het WSP Midden-Holland ontwikkelde twee nieuwe leertrajecten in combinatie met het aanbod van de Nationale Zorgklas: een basismodule met de online training Ondersteunend Zorgverlener, en het mbo-certificaat Individuele Basiszorg Verlenen op niveau 2. Beide trajecten worden gefaciliteerd door de Nationale Zorgklas en het MBO Rijnland. De eerste groep is in december 2021 gestart met de basismodule Ondersteunend Zorgverlener.

Werkwijze

Het WSP Midden-Holland heeft een specifiek team aangewezen om de trajecten te begeleiden. Het team werft de deelnemers, verzorgt de intakegesprekken en assesments, en daaropvolgend starten deelnemers met hun opleiding. Ook na afronding van het leertraject worden deelnemers begeleid door het team. Er wordt een ‘proeverij’ georganiseerd bij één van de 7 zorgorganisaties om praktijkervaring op te doen en vervolgens start het matchingsproces om de deelnemers aan die vaste baan te helpen.

Deze persoonlijke aanpak is volgens Pieter ontzettend belangrijk: ‘Het maatwerk is cruciaal om het traject succesvol af te ronden. Al tijdens het intakegesprek analyseren we eventuele belemmerende factoren voor de deelnemers. Denk hierbij aan vragen zoals, is er kinderopvang geregeld, en heb je vervoer om jezelf naar de werklocatie te plaatsen?’.

De behoeften van de werkgevers worden ook niet vergeten: ‘Wij weten dat de zorgorganisaties heel druk zijn. Daarom worden de proeverijdagen begeleid door de docenten. Zo hoeven wij geen beroep te doen op werkbegeleiding vanuit de zorgorganisaties. Dit ontlast hun personeel enorm’, aldus Pieter.

Het maatwerk is cruciaal om het traject succesvol af te ronden

Social Return on Investment

Het innovatieve initiatief laat zien hoe het opleidingsaanbod van de Nationale Zorgklas optimaal benut kan worden én hoe samenwerking in de regio tot prachtige resultaten kan leiden. Pieter: ‘De gemeenten zijn ontzettend enthousiast en het initiatief draagt direct bij aan hun social return on investment (SROI). In 2022 wordt er tevens een convenant getekend met alle zorgaanbieders in de regio, om het project verder te ontwikkelen en de samenwerking te versnellen’.

In 2022 wil het WSP Midden-Holland minstens één keer per twee maanden een groep laten starten met de basismodule Ondersteunend Zorgverlener. Daarnaast start in februari een eerste groep van 15 deelnemers met het mbo-certificaat Individuele Basiszorg Verlenen op niveau 2. Een mooi doel voor de regio waar de zorg alle nieuwe medewerkers hard nodig heeft!

Benut de kosteloze opleidingen van de Nationale Zorgklas in 2022!

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Regio Midden-Holland? Laat jouw werknemers in 2022 ook met een kosteloze opleiding via de Nationale Zorgklas starten! Bekijk hier ons opleidingsaanbod, of neem contact met ons op voor meer informatie!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring