Zij-instromer Daniëlle verliet het onderwijs voor de zorg: ‘Ik zit helemaal op mijn plek’

Rsz 1adobestock 277228333

Geplaatst: 18 okt. 2022

Categorie: label nieuws label story

Met veel enthousiasme begon Daniëlle dertig jaar geleden met haar werk in het onderwijs. Tijdens haar laatste jaren in de onderwijssector hielp zij als remedial teacher kinderen op de basisschool met leer- en ontwikkelingsproblemen. Totdat zij twee jaar geleden besloot een overstap te maken naar de zorg om ouderen met dementie te ondersteunen. Een dappere keuze, waarbij zij onder andere gebruik maakte van de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas om basiskennis op te doen over de zorgsector. Lees hier haar verhaal.

Daniëlle


Daniëlle werkt momenteel op ZZP-basis als welzijnsbegeleider bij verschillende zorgorganisaties in Brabant. Daarnaast biedt ze 1-op-1 begeleiding aan ouderen met dementie.


Duidelijke focus

Op eigen initiatief startte Daniëlle haar zoektocht naar een opleiding om haar nieuwe carrière in de zorg te ondersteunen: ‘Eerst overwoog ik het volledige Verzorgende IG diploma maar dit paste niet bij waar ik naar op zoek was. Mijn focus was duidelijk, ik wou basiskennis opdoen over de zorg, maar mij met name verdiepen in de onderwerpen dementie en welzijn. Met al twee andere hbo-diploma’s op zak had ik er geen behoefte aan om weer drie jaar een studie te volgen. Toen stuitte ik op het mbo-certificaat Individuele Ondersteuning in de Maatschappelijke Zorg via de Nationale Zorgklas. Dit voelde gelijk als een goede match. Ik heb het met mijn werkgever besproken en na haar positieve reactie ben ik gestart’.

Over de opleiding

Met 13 andere deelnemers volgde Daniëlle de online opleiding met veel plezier. ‘De opleiding was precies wat ik nodig had, het leerplatform werkte goed en de praktijkverhalen van de andere deelnemers waren voor mij zeer leerzaam. Ik ging zelf op zoek naar aanvullende informatie en ik vroeg de docenten of ik mijn opdrachten zoveel mogelijk mocht uitwerken vanuit de invalshoek van dementie. Zo heb ik er echt mijn eigen draai aan kunnen geven en in combinatie met de praktijkstage, heeft de opleiding mij exact gegeven wat ik zocht. Een sterke theoretische basiskennis van de zorg’.

In combinatie met de praktijkstage, heeft de opleiding mij exact gegeven wat ik zocht. Een sterke theoretische basiskennis van de zorg

Opnieuw beginnen

De overstap naar de zorg was een bewuste keuze van Daniëlle en hoewel zij zich erop had voorbereid om helemaal opnieuw te beginnen in deze sector, was dit niet altijd even makkelijk. Daniëlle: ‘Met de bagage aan werkervaring, opleidingen en mijn ietwat eigenwijze persoonlijkheid moest ik leren om een stapje terug te doen. Om met een open blik te kijken naar en leren van collega’s die vaak een stuk jonger waren dan ik. Dat was soms best lastig. Zij hadden echter meer kennis van de zorg en dus de theoretische basis die ik miste. Ik heb mijn houding aangepast en geleerd om feedback van collega’s eerlijk te ontvangen. Dat lukte echter pas toen ik op een fijne stageplek terecht was gekomen, een veilige werk- en leeromgeving is immers heel belangrijk. Vanaf dat moment verliep alles een stuk soepeler en leerde ik heel snel wat zorg en begeleiding voor ouderen met dementie inhoudt’.

Maar er zijn zeker ook voordelen aan de zij-instroom en Daniëlle ziet parallellen met haar eerdere werkervaring: ‘Als remedial teacher verdiepte ik mij niet alleen in de belemmeringen bij kinderen maar zocht ik ook naar hun mogelijkheden en hun sterke kanten . Van daaruit hielp ik hen, gebruikmakend van waar ze goed in zijn, hun problemen aan te pakken. In mijn huidige werk met ouderen met dementie volg ik soortgelijke stappen. Mijn collega’s en ik verdiepen ons in de levensgeschiedenis van onze gasten, wij krijgen informatie over ‘hun’ dementie (ieder mens is ook daarin uniek) en er ontstaat in gesprek met hen een beeld van hun wensen en behoeften. Vervolgens kijken we samen naar wat er wél mogelijk is en hoe we elke dag dat zij bij ons te gast zijn een stralend randje kunnen geven’.

Ik heb mijn houding aangepast, en geleerd om feedback van collega’s eerlijk te ontvangen

Tips voor andere zij-instromers

Wat Daniëlle betreft blijft ze tot haar pensioen werkzaam in de zorgsector om elke dag ouderen met dementie te blijven helpen. ‘Het werk maakt mij zo blij en gelukkig, ik zit echt op mijn plek’. Aan andere zij-instromers die de stap naar de zorg overwegen, geeft zij mee: ‘Zet je eerdere werkervaring op de tweede plek en ben je ervan bewust dat je helemaal nieuw bent in deze sector en veel moet leren. Als jij je hiervoor openstelt, kun je snel groeien en jouw plek op de werkvloer vormgeven. Er zijn zoveel ouderen die behoefte hebben aan mensen die hen met tijd en aandacht een fijne en zinvolle dag willen bezorgen. Als jij voelt dat je hier aan bij wilt dragen, zet dan de stap en kom de zorg versterken’.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring