Veel behoefte aan extra handen voor de zorg door tweede golf

Man in beige blazer holding tablet computer 3184328

Geplaatst: 07 okt. 2020

Categorie: label nieuws

Groot tekort aan VIG’ers maakt omdenken noodzakelijk

De tweede coronagolf lijkt een feit. In het voorjaar gingen veel zorgprofessionals extra werken. Nu verwachten we dat meer mensen thuisblijven. Dat komt omdat we meer testen, omdat mensen moe zijn en omdat we ons als samenleving anders verhouden tot het virus dan in het voorjaar. De tekorten aan zorgpersoneel zullen vooral ontstaan in de functies verzorgenden IG en verpleegkundigen. Zorgorganisaties kunnen via www.extrahandenvoordezorg.nl een aanvraag doen voor extra personeel. Echter er is een groot tekort aan verzorgenden IG en verpleegkundigen. Het is daarom raadzaam om niet alleen in functies maar meer in taken te denken. Op dit moment kunnen mensen snel getraind worden via De Nationale Zorgklas voor het uitvoeren van ondersteunende en laag complexe (zorg) taken.

Trudy Prins, voorzitter RvB Rijnhoven:

“Als we over onvoldoende verzorgenden kunnen beschikken zetten we helpende en mensen die ondersteunende taken kunnen uitvoeren in. Onze ervaring is dat mensen relatief snel inzetbaar gemaakt kunnen worden voor het uitvoeren van een groot deel van de ADL-taken. Dat kan met een training via De Nationale Zorgklas en een goede eerste opvang in de organisatie. Bij Rijnhoven kunnen we zo de inzet van verzorgende IG terugbrengen tot 1 verzorgende op 12, en zo nodig op 24 cliënten. De verzorgende IG kan zich zo richten op de taken waarvoor zij is opgeleid terwijl veelvoorkomende laag complexe handelingen door helpende en ondersteunende mensen worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend zien wij erop toe dat mensen ook daadwerkelijk bekwaam zijn om deze werkzaamheden uit te voeren. Onze ervaring is dat dit heel goed kan werken”.

Vanuit het regionaal extra handen punt wordt dan snel contact opgenomen om na te gaan of in de gevraagde inzet van extra personeel voorzien kan worden. Trudy Prins: “We hebben het voornemen om kleine teams te vormen waarin deze mensen onder begeleiding van een ervaren zorgprofessional ingezet kunnen worden in organisaties. Op deze wijze hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de continuïteit van de zorg”.

Meer weten over bekwaam en bevoegd?

Lees dan dit artikel Potentieel benutten door 'bekwaam is bevoegd' op de website van ActiZ.
En check hier de feiten en fabels over bekwaam en bevoegd.

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder is verschenen op de website van ActiZ, klik hier om het origineel te bekijken.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring