Opleiden in tijden van crisis, en daarna

Cees de Wildt

Geplaatst: 01 okt. 2021

Categorie: label blog

Meer handen voor de zorg, dat was de grootste vraag tijdens de eerste coronagolf. Daarom is de Nationale Zorgklas opgericht, een initiatief waar mensen binnen een week worden opgeleid om te helpen in de zorg. Cees de Wildt, manager werkgeverszaken bij ActiZ, kijkt in deze column terug maar ook vooruit; wat is de toekomst van de Nationale Zorgklas?

Cees de Wildt

Cees de Wildt is manager werkgeverszaken bij ActiZ en lid van de ad hoc Commissie Arbeidsmarkt Zorg van de Sociaal Economische Raad.

In februari en maart 2020 schrokken we van de snel oplopende coronacijfers en de verschrikkelijke beelden, onder andere uit Italië. In Nederland leidde dit tot discussies: hoeveel zorgpersoneel is er beschikbaar en kunnen we opschalen? Al snel ontstond ‘Extra Handen voor de Zorg’. Een landelijk platform om medewerkers met en zonder zorgervaring te koppelen aan organisaties. Toen bleek dat extra inzet heel prettig is, maar waar kunnen die medewerkers worden ingezet, welke taken kunnen ze doen? Daarom werd er een opleidingsaanbod gekoppeld aan Extra Handen voor de Zorg. Het resultaat: een grote catalogus vol e-learnings, modules en regionale initiatieven. Het werd alleen maar ingewikkelder voor medewerkers en organisaties.

We besloten het om te draaien. Wat als we het aanbod van crisisscholing zelf ontwikkelen? Opleiders uit het hele land uitnodigen om bij ons aan te sluiten en dezelfde opleiding landelijk en digitaal aanbieden? Het bleek een succesformule. Met hulp van onder andere het fonds A+O VVT en het Ministerie van VWS, gesteund door vakbonden, werkgeversorganisaties en onderwijskoepels. De Nationale Zorgklas is binnen een maand gelanceerd en de scholing van meer dan vierduizend Nederlanders kon beginnen.

De Nationale Zorgklas is binnen een maand gelanceerd

Het mooie aan de Nationale Zorgklas is dat er zo’n 35 publieke en private opleiders vanuit het hele land samenwerken. Dat vind ik een hoopvol signaal. De komende jaren zal de dubbele vergrijzing grote gevolgen hebben op de arbeidsmarkt in de zorg. Tot 2030 wordt er een tekort verwacht van zo’n 130.000 medewerkers. Dat betekent dat er enorme veel nieuwe en zittende medewerkers opgeleid moeten worden. Tegelijk opent de situatie ook onze ogen voor nieuwe mogelijkheden en doelgroepen. Zoals het opleiden van mantelzorgers. Maar daar hebben we zowel publieke als private opleiders bij nodig.

De Nationale Zorgklas heeft ambitie: samen met onze partners willen we nog meer impact maken op de arbeidsmarkt. Het doel is een omslag naar flexibel leren en taakgericht denken in de zorg. Dat is hard nodig, nu én in de toekomst.

Deze column is origineel verschenen in het interne magazine van Fundis, 'Zorg voor Morgen'.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring