Onderwijsontwikkelaar Esther: ‘Met de NZK lesmaterialen kunnen wij snel schakelen’

Prateek katyal Fxt IWX8 Q0 J4 unsplash

Geplaatst: 29 sep. 2023

Categorie: label nieuws label story

Toen Deltion College hoorde dat de Nationale Zorgklas alle lesmaterialen vrij zou geven, was de opleider direct geïnteresseerd. Een mooie toevoeging op Deltion’s curriculum en de mbo-certificaten die zij zelf reeds hadden ontwikkeld. We spraken met Esther Snippe, onderwijsontwikkelaar bij Deltion Business, over de ervaringen van Deltion met de NZK lesmaterialen.

Esther Snippe
Over Esther
Vlak voor de coronacrisis, begon Esther bij Deltion College als onderwijsontwikkelaar. Haar academische achtergrond ligt in pedagogische wetenschappen en onderwijskunde. Ze heeft uiteenlopende ervaring met de ontwikkeling van lesmaterialen.

Mooie toevoeging op eigen lesmateriaal

Deltion werkt al jaren met flexibele leertrajecten zoals mbo-certificaten, met name in de sectoren techniek en zorg en welzijn. Esther: 'Vooral binnen zorg en welzijn ontwikkelen wij veel scholingstrajecten op basis van mbo-certificaten. Dit loopt heel goed’. De certificaten van de Nationale Zorgklas bieden een mooie toevoeging op hun eigen lesmateriaal. ‘De materialen van de Nationale Zorgklas zijn compleet en zitten goed in elkaar. De certificaten zijn gemaakt voor online onderwijs, dus het was wel belangrijk om wat aanpassingen door te voeren zodat wij de lessen fysiek of hybride konden faciliteren. Ons team heeft de lesmaterialen geanalyseerd en wijzigingen aangebracht waar dit nodig was. Vervolgens konden wij met de materialen aan de slag’.

Inzet lesmaterialen

Momenteel is één groep bezig met het mbo-certificaat Individuele Ondersteuning in de Maatschappelijke Zorg niveau 3 bij Deltion. ‘Er was een scholingsvraag van drie verschillende zorgorganisaties die zo snel mogelijk aan de slag wilden. Dus wij kozen voor het gebruik van de NZK materialen, dit lag immers al klaar. Zo konden we snel schakelen en hoefden wij niet alles zelf opnieuw te ontwikkelen. Dat doen we al genoeg in het onderwijs. Het materiaal van de NZK bood een complete opzet waar we direct mee aan de slag konden’, aldus Esther.

Deltion heeft het NZK materiaal als basis aangehouden en aanpassingen gemaakt waar dit nodig was. Zo wou de groep meer fysieke bijeenkomsten, en er is een andere didactische opzet gekozen. Esther: ‘Het lesmateriaal van de NZK vormde inhoudelijk een mooie basis voor het mbo-certificaat, het materiaal is kwalitatief goed, en heeft mooie inhoudelijke video’s en praktijkopdrachten. Dit specifieke certificaat (Individuele Ondersteuning in de Maatschappelijke Zorg niveau 3) is bij de NZK nog op een oudere versie geschreven, dus wij hebben de inhoud enigszins aangepast. Maar dit werk viel achteraf heel erg mee, aangezien er slechts enkele nieuwe onderwerpen zijn bijgekomen’. Bij Deltion worden de lessen in hybride vorm gegeven: ‘De theoretische voorbereiding gebeurt vooraf via een e-learning. In de les worden vervolgens enkele onderwerpen uitgediept. Aansluitend bieden de praktijkopdrachten de mogelijkheid om de theorie toe te passen in de praktijk’, aldus Esther.

Het lesmateriaal van de NZK vormde inhoudelijk een mooie basis voor het mbo-certificaat, het materiaal is kwalitatief goed, en heeft mooie inhoudelijke video’s en praktijkopdrachten

Ervaringen

Tot nu zijn de ervaringen van Deltion, de deelnemende zorgorganisaties en de 18 deelnemers positief. In 2024 zal er een nieuwe groep starten met hetzelfde certificaat, op basis van de NZK lesmaterialen. Esther denkt dat deze trend zich voortzet: ‘De flexibilisering van het onderwijs zal alleen maar meer worden. Niet alleen via de derde leerweg, maar ook in de reguliere opleidingen is er meer vraag naar flexibele trajecten zoals de mbo-certificaten. Het is een essentiele ontwikkeling voor de zorgsector en ook vanuit de werknemers, zij-intromers en studenten is hier duidelijk behoefte aan’.

Wil jouw organisatie ook starten met het lesmateriaal van de Nationale Zorgklas? Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Hebben jullie andere vragen of willen jullie contact met onze expert service? Neem dan contact met ons op via info@nationalezorgklas.nl of 088 388 8350.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring