Kabinet trekt € 47,5 miljoen uit voor coronabanen en de Nationale Zorgklas in 2022

Woman facemask

Geplaatst: 15 dec. 2021

Categorie: label nieuws

In 2022 trekt het kabinet € 47,5 miljoen uit voor de subsidie van coronabanen en de voorzetting van de Nationale Zorgklas. Het bedrag is bedoeld om meer mensen inzetbaar te maken in de zorg en zorgprofessionals te ontlasten.

Zowel de subsidie van de Coronabanen evenals de opleidingen en trainingen van de Nationale Zorgklas worden verlengd in het nieuwe jaar. Hierdoor kunnen meer mensen hun weg naar de zorg vinden, en is de in- en doorstroom van (nieuw) personeel mogelijk.

Subsidie Nationale Zorgklas

Het beschikbaar gestelde bedrag is onder andere bedoeld voor de voortzetting van scholing via de Nationale Zorgklas. Het gaat dan om crisisscholing en mbo-certificaten. Scholing via de Nationale Zorgklas is alleen toegankelijk voor mensen die al een relatie met een werkgever in de zorg hebben. Dat hoeft niet perse een arbeidsovereenkomst te zijn. Ook vrijwilligers, kandidaten uit het regionale netwerk, mensen via het Rode Kruis of medewerkers die een coronabaan invullen mogen gebruik maken van het aanbod. Dat biedt grotere zekerheid dat de mensen die getraind worden ook daadwerkelijk ingezet kunnen worden in de zorg.

Subsidie Coronabanen

Dankzij de gesubsidieerde coronabanen is extra inzet in de zorg op ondersteunend niveau mogelijk. Om de druk op zorgprofessionals te verlichten, cliënten extra aandacht te geven of om het werk anders te organiseren. Coronabanen zijn een interessante optie om duurzame instroom van nieuwe medewerkers te bevorderen.

In 2021 werd de subsidieregeling al eerder aangeboden en verlengd. De toen geldende voorwaarden voor deelname zullen ook voor deze derde tranche gelden (ingangsdatum 1 januari 2022). Het gaat daarbij om:

  • Een dienstverband van 2 tot 6 maanden met een arbeidsduur van tenminste 20 uur per week.
  • Loonkostensubsidie: een vergoeding van 120% van WML per voltijds FTE.
  • Per coronabaan is een opslag van maximaal 20% extra subsidie beschikbaar voor begeleiding van mensen.
  • Er zijn 6 functiebenamingen die werkgevers qua inhoud zelf kunnen vormgeven.
  • Een coronabaan kan zowel met als zonder scholing. Indien deze scholing via Nationale Zorgklas plaatsvindt, is dit kosteloos voor werkgevers


Op de site van het subsidieloket DUS-I kunt u binnenkort meer lezen over de subsidieregeling. Mogelijk kunnen er nog kleine aanpassingen komen. Wij raden je dan ook aan om bovengenoemde site in de gaten te houden.

Aanmelden groepen Nationale Zorgklas

Het is weer mogelijk om groepen aan te melden voor de online trainingen en mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas. Klik hier om direct ons opleidingsaanbod te bekijken en jouw werknemer(s) aan te melden.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring