Hoe de STERKscan verschil kan maken: instromen in de zorg

Adobe Stock 284597294

Geplaatst: 24 aug. 2021

Categorie: label blog label story

Een online training van de Nationale Zorgklas en vervolgens op zoek naar een nieuwe baan. En voor velen zelfs in een compleet nieuwe sector. De dappere deelnemers aan de Nationale Zorgklas maakten deze stap. Negen van hen werden hierin de afgelopen periode begeleid door Evi van Saase en Robinet Bargeman van Bureau STERK. De deelnemers maakten een persoonlijke ‘STERKscan’ en gingen in gesprek met Evi om een passende baan in de zorg te vinden. Lees hier hoe dit verliep!

Al meer dan 10 jaar helpt Bureau STERK professionals onder andere via de STERKscan hun potentie en waarde inzichtelijk te maken. Zo ontdekken deelnemers hun persoons- en professionele kenmerken - professionele identiteit - en ondervinden zij hoe deze het beste tot hun recht komen in een baan, vrijwilligerswerk, een opleiding of andere stap in hun leven. Negen deelnemers aan de online training van de Nationale Zorgklas kregen de kans om na de training de STERKscan te maken en toe te passen in hun zoektocht naar een plek in de zorgsector.

Evi van Saase, Master student Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig stagiaire bij Bureau STERK, begeleidde dit traject en merkte de enorme gedrevenheid van de deelnemers meteen op: ‘De Nationale Zorgklas werd door iedereen als heel waardevol ervaren en de deelnemers waren na afloop van de online training erg gemotiveerd om verder te gaan in de zorg. De STERKscan hielp hen deze ambitie te realiseren’.

De Nationale Zorgklas werd door iedereen als heel waardevol ervaren en de deelnemers waren na afloop van de online training erg gemotiveerd om verder te gaan in de zorg

De STERKscan

De STERKscan laat professionals reflecteren op wie zij zijn, als mens en als professional. Aan de hand van verschillende vragen gaat men aan de slag met een persoonlijke poster, waar belangrijke elementen op komen te staan omtrent onder andere hun inspiratiebronnen, trots, kwaliteiten, competenties, waarden en ambities. Denk hierbij aan vragen als, ‘wat voor organisatie cultuur vind ik belangrijk?’, of ‘wat zijn mijn kernkwaliteiten?’. Robinet Bargeman, directeur van Bureau STERK: ‘Met deze poster brengt iemand zijn of haar blijvende ontwikkeling in beeld. Het instrument levert daarmee tegelijkertijd een bijdrage aan ieders duurzame inzetbaarheid en aan de samenleving in het algemeen’.

Aan de hand van hun persoonlijke poster hebben de deelnemers van de Nationale Zorgklas twee ontwikkelgesprekken gevoerd. Één gesprek direct na het volgen van de online training, en het tweede gesprek ongeveer twee maanden later. Evi: ‘Stuk voor stuk waren de deelnemers enthousiast over hun overstap naar de zorg. Ze hadden er zin in. De ontwikkelingsgesprekken, aansluitend op het invullen van de STERKscan, hielpen hen om zich te oriënteren op de acties die zij konden ondernemen om hun plek in de zorg te vinden. In dit proces namen zij echt zelf de regie en ze gingen met een concreet plan de deur uit’.

Poster STER Kscan van Annique 1617273808

Voorbeeld van een STERKscan

Resultaten

De poster(s), ontwikkelingsgesprekken en concrete plannen hebben de deelnemers aan de Nationale Zorgklas zeker geholpen. Inmiddels hebben vier van de negen een baan gevonden in de zorg. Één iemand is in het onderwijs gaan werken, drie anderen besloten om een vervolgopleiding te starten en één iemand weet nu exact op welke functie in de zorg hij wil solliciteren, en begint in het najaar met de sollicitaties. Robinet: ‘Bij ieder van hen stond de vraag centraal, ‘wat past bij je als mens, en als professional’. Dit heeft bij iedereen tot andere uitkomsten geleid. Zij hebben met vertrouwen vervolgstappen gezet'.

Zelf een STERKscan doen

Iedereen kan een STERKscan doen om zo hun eigen professionele identiteit boven tafel te krijgen. Daarnaast kunnen (zorg)organisaties hun medewerkers een STERKscan aanbieden. Robinet: ‘De mensen die al in je organisatie werken, wil je natuurlijk behouden. Door ruimte te bieden voor hun ontwikkeling worden zij gezien en gehoord. Dit kan prachtige resultaten opleveren voor zowel de werkgever als werknemer.’

Evi heeft ook een tip voor werkzoekenden: ‘Probeer heel bewust na te denken over wat jij zelf wilt op de lange termijn, en welke concrete acties je hier morgen al voor kunt ondernemen. Kun je al een telefoontje plegen? Of praten met een kennis of familielid over jouw vervolgstappen? Kom in beweging!’. Robinet vult aan: ‘Focus op wat er al is aan kwaliteiten, successen en talenten. Mensen gaan vaak op zoek naar dingen die er nog niet zijn. Dat is zonde, want iedereen brengt al zoveel positiefs mee. Dit creëert beweging.’

Focus op wat er al is aan kwaliteiten, successen en talenten. Mensen gaan vaak op zoek naar dingen die er nog niet zijn. Dat is zonde.

Een leven lang ontwikkelen

Robinet en Evi hopen dat de hele zorgsector zich inzet om de skillsgerichte arbeidsmarkt en het leven lang ontwikkelen tot een succes te maken. ‘Het momentum is nu. Als we nu niet alle competenties en kwaliteiten van mensen ontdekken en benutten van zowel het zittende personeel als de zij-instromers, hebben we straks een samenleving die de uitdagende en innovatieve vraagstukken niet meer kan oplossen. Of we er klaar voor zijn is volgens mij niet de vraag, of de transitie moet plaatsvinden: ja! We moeten nu in actie komen’, aldus Robinet.

Initiatieven zoals de STERKscan, flexibel onderwijs via online leren, en mbo-certificaten kunnen deze belangrijke transitie in beweging brengen. Een transitie met aandacht voor het individu, een persoonlijk leerpad en continue ontwikkeling. Bureau STERK en De Nationale Zorgklas maken zich er hard voor om dit werkelijkheid te maken.

Meer weten over Bureau STERK? Klik hier.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring