Godfried Verkerk: "De Nationale Zorgklas kan in veel meer behoeften voorzien dan oorspronkelijk gedacht"

Action adult affection eldery 339620

Geplaatst: 31 dec. 2020

Categorie: label nieuws label blog

Hoe kijkt Godfried Verkerk, voorzitter van het bestuur van De Nationale Zorgklas, terug op 2020? Wat heeft hem verrast? Wat is de grootste uitdaging geweest? En hoe gaat de Nationale Zorgklas verder? Lees het in ons eindejaarsbericht!

Een terugblik op het afgelopen jaar

Het overheersende gevoel wanneer ik terugblik op het afgelopen jaar, is trots. Dat we in een pandemie in zo’n korte tijd de Nationale Zorgklas hebben gerealiseerd. We wisten wat we wilden maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en ontstaan praktische bezwaren. Dat was ook het geval bij het oprichten van de Nationale Zorgklas. Maar we waren overtuigd dat we een verschil konden maken.

Die overtuiging was de brandstof om tijdens moeilijke momenten door te zetten en obstakels te overwinnen. Als je onder hoogspanning moet werken en er druk op staat kan het op betrekkingsniveau knetteren. Dat is ook gebeurd maar vervolgens gingen we met elkaar om tafel en losten we zaken op. Dat is ons goed gelukt en dat zijn voor mij mooie momenten om op terug te blikken. Zacht op mensen, hard op feiten. Het is ons gelukt. De Nationale Zorgklas staat op de kaart en is “here to stay”.

Een grote verassing

De grootste verrassing voor mij was dat de Nationale Zorgklas in veel meer behoeften kan voorzien dan oorspronkelijk gedacht. De proposities van de Nationale Zorgklas zijn voor veel meer doelgroepen interessant en van toegevoegde waarde dan in de oorspronkelijke opzet bedacht.


Dat het is gelukt om in een aantal weken de oorspronkelijke opzet en inrichting van de Nationale Zorgklas om te bouwen naar een vorm waarin we 10 keer zoveel mensen per week konden screenen en trainen was een “tour de force” maar is prima gelukt. Het vergde een enorme effort om de back office her in te richten en om opleiders aan ons te binden. Chapeau voor eenieder die daar mee bezig is geweest.


De grootste verrassing voor mij was dat de Nationale Zorgklas in veel meer behoeften kan voorzien dan oorspronkelijk gedacht

Uitdagingen voor De Nationale Zorgklas

De afgelopen tijd was de Nationale Zorgklas een “start up”. Het was hard werken en met horten en stoten hebben we het voor elkaar gekregen. Nu ligt de fase van uitbouwen en consolideren voor ons. Dat vergt weer andere competenties dan in de startup-fase.

Het is zaak om onze kernkwaliteiten van frisheid en onbevangenheid te behouden en de organisatie en verbinding met externe partners door te ontwikkelen.

Een vooruitblik

Het is duidelijk dat het zaak is om de arbeidsmarkt, organisaties en het opleiden in de zorg anders in te richten. We zullen, aanvullend op het reeds bestaande aanbod voor functiegericht opleiden, meer in moeten zetten op taakgericht opleiden. De Nationale Zorgklas gaat daar in 2021 een cruciale bijdrage aan leveren.

Bedankt

Namens het bestuur en team van De Nationale Zorgklas wil ik iedereen die zich in dit bewogen jaar heeft ingezet voor de zorg, enorm bedanken. Alle hulp is en blijft ontzettend welkom. Nu en in de toekomst.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring