Een terugblik op bijna drie jaar Nationale Zorgklas

Woman facemask

Geplaatst: 10 jan. 2023

Categorie: label nieuws label story

Achter de schermen van de Nationale Zorgklas waren in de afgelopen jaren soms wel meer dan 100 mensen per dag aan het werk. Altijd met het doel om mensen snel én verantwoord te scholen om te helpen in de zorg. Het bestuur vertrouwt het dagelijkse management toe aan een uniek programma management bestaande uit verschillende organisaties en individuen, namelijk: ActiZ, SDB Groep, Get Hooked, CAOP en Longtale. Hoe blikt dit team terug op de afgelopen jaren? Lees het hier.

Dit artikel is verschenen in het Online Magazine van de Nationale Zorgklas.

Te midden van de coronacrisis werd in maart 2020 in recordtijd de Nationale Zorgklas (NZK) opgericht. In ongeveer vier weken werd een website gebouwd en een netwerk aan opleiders en docenten samengebracht om mensen mét en zonder zorgervaring inzetbaar te maken voor de zorg. In een periode waarin niemand nog wist wat Corona zou brengen, wat de effecten zouden zijn en hoelang het zou duren, werkte het kersverse programmamanagement van de NZK hard aan de livegang van het platform. Tim Kind (ActiZ): ‘In een extreem korte tijd moesten we volledig anders gaan nadenken over hoe we opleiden in Nederland. Er ontstond een acute vraag naar crisisscholing. Een vraag die naar onze mening een oplossing op landelijk niveau nodig had. Met de Nationale Zorgklas werd dit gerealiseerd. Deze unieke samenwerking tussen tientallen opleiders, docenten, het Ministerie van VWS en initiatieven zoals ‘Extra handen voor de Zorg’ bracht een innovatie tot stand die voor Corona ondenkbaar was geweest’.

In een extreem korte tijd moesten we volledig anders gaan nadenken over hoe we opleiden in Nederland

Snelle organisatie en samenwerking

In deze onzekere, eerste fase van de Coronacrisis wilden ontzettend veel mensen hun steentje bijdragen. Dit bood de Nationale Zorgklas de kans om zich snel te kunnen organiseren. Waar de ontwikkeling van een website- en online platform normaal maanden duurt, lukte het Get Hooked dit in slechts enkele weken tijd te realiseren. Koen van Lierop (Get Hooked) vertelt: ‘Zodra wij benaderd werden om mee te werken aan de Nationale Zorgklas hebben wij gelijk onze andere klanten gebeld. We vroegen hen, omwille van het enorme maatschappelijke belang van deze plotselinge opdracht, of hun projecten een paar weken vertraging mochten oplopen, zodat de Nationale Zorgklas voorrang kreeg. Hier werd gelukkig begripvol op gereageerd, en zo konden we binnen een recordtijd het webplatform bouwen’.

Het volledige programma management was gefocust op snelle én goede oplevering van de Nationale Zorgklas, zodat Nederland een antwoord had op de opleidingsvraag voor de (nieuwe) ondersteuners in de zorg. ‘Pasen, Pinksteren, avonden en weekenden, alles werkten we door. In deze fase sprak ik het programma management bijna meer dan mijn eigen familie. Het was een intense periode maar het lukte. En wat ik zo ontzettend gaaf vond, is dat iedereen die we benaderden, docenten, opleiders door het hele land; allemaal droegen zij bij om de NZK te laten werken. Zonder deze medewerking was de Nationale Zorgklas nooit zo een succes geworden. We hebben het echt samen gedaan’, aldus Annette van Krimpen (SDB groep).


Volgende stap

Verschillende coronagolven, duizenden aanmeldingen en trainingen verder, besloot de Nationale Zorgklas verder te kijken dan de crisisscholing. Rens van den Berg (SDB Groep) blikt terug: ‘Iedereen werkte hard om de NZK tot een succes te maken, en we hebben de waarde laten zien met onze snelle reactie op de opleidingsvraag in de coronacrisis. We wilden echter meer doen en de volgende stap zetten. De basis was gelegd, het landelijke netwerk met meer dan 30 publieke- en private opleiders was actief, het platform werkte goed. We besloten het momentum te benutten en de mbo-certificaten te starten, om zo blijvende impact te leveren aan de zorgsector’. De mbo-certificaten bleken eveneens een succes. In combinatie met de Coronabanen, maakte het Ministerie van VWS de baan vrij om op laagdrempelige wijze zij-instromers aan te trekken voor de zorg. Via een gesubsidieerd traject konden zij een opleiding van de Nationale Zorgklas volgen en vervolgens met een mbo-certificaat aan de slag bij de zorgorganisatie. Een unieke kans waar honderden organisaties door heel het land gebruik van maakten. Inmiddels heeft de Nationale Zorgklas in totaal drie mbo-certificaten ontwikkeld en meer dan 1.400 mensen opgeleid via deze (online) leertrajecten.

Wat ik zo ontzettend gaaf vond, is dat iedereen die we benaderden, docenten, opleiders door het hele land; allemaal droegen zij bij om de NZK te laten werken

Samen naar een toekomstbestendige zorgsector

De korte geschiedenis van de Nationale Zorgklas laat zien dat innovaties en oplossingen door slimme samenwerking tot stand kunnen worden gebracht. Docenten, publieke- en private opleiders, en zorgorganisaties van uiteenlopende omvang hebben de kansen van de Nationale Zorgklas in de afgelopen jaren gecreëerd, omarmd en benut. Samen kunnen we bewegen naar een toekomstbestendige zorg. Het programmamanagement en bestuur van de Nationale Zorgklas blijft zich ook de komende jaren inzetten om te innoveren en de zorgsector te voorzien van slimme oplossingen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring