Educatief expert Isolde: ‘De informatie en kennis die gebundeld is op de portal van de NZK is een cadeau voor de zorg’

Online Portal NZK

Geplaatst: 25 mei 2023

Categorie: label nieuws label story

Binnenkort is al het lesmateriaal van de Nationale Zorgklas beschikbaar op een online portal via Mijn NZK. Opleiders en zorgorganisaties krijgen onder andere toegang tot drie mbo-certificaten en twee trainingen. Wat kun je verwachten en hoe kun je de materialen straks optimaal benutten? Educatief expert bij de SDB Groep, Isolde Hooijmans, licht toe.

Isolde Hooijmans
Isolde is Educatief expert bij de SDB Groep. Haar achtergrond ligt in Onderwijspsychologie en Human learning & Performance. Voorheen was zij directeur van een grote basisschool en kinderopvang. Nu maakt Isolde sinds een aantal jaar e-learnings, ontwerpt team- en leiderschapstrajecten en is projectleider van uiteenlopende projecten in het team educatie van de SDB Groep. Isolde’s team houdt zich voornamelijk bezig met maatwerk. Trajecten op basis van werkplekleren voor in de zorg. Daarnaast ontwikkelt het team maatwerk e-learnings en performance support voor alle doelgroepen in de zorg.


In de afgelopen jaren was Isolde nauw betrokken bij de Nationale Zorgklas. Isolde was het aanspreekpunt voor opleiders en betrokken bij recente wijzigingen in de lesmaterialen. Veel vragen en twijfels kwamen bij haar terecht. ‘De meeste vragen waren praktisch en gingen over hoe in te loggen of hoe het online platform te gebruiken. Maar ook hoe de werkvormen ingezet moesten worden. Dit was vaak nieuw voor opleiders en zorgorganisaties’, aldus Isolde.

Vooroordelen

Niet iedereen was direct enthousiast over de lesmaterialen van de Nationale Zorgklas, zo waren er vooroordelen of de medewerkers gedegen voorbereid werden op het werk in de zorgorganisatie. Isolde stelt dat dit ontzettend jammer is: ‘Er werd bijvoorbeeld gezegd dat de mbo-certificaten niet volwaardig genoeg waren. Zo zonde. Deelnemers aan de opleidingen kunnen zéker waardevolle en goede hulp bieden. Stuk voor stuk zijn zij gepassioneerd en gemotiveerd over het werk in de zorg. En uiteindelijk leren zij het meest op de werkvloer. De flexibiliteit van een mbo-certificaat in combinatie met het werk in de praktijk is een ideale combinatie. En het gemiddelde slagingspercentage van 98% liegt er niet om. De deelnemers zijn ontzettend vaardig en kunnen helpen in de zorg. Iets wat we in de huidige arbeidsmarkt alleen maar zouden moeten omarmen’.

Deelnemers aan de opleidingen kunnen zéker waardevolle en goede hulp bieden. Stuk voor stuk zijn zij gepassioneerd en gemotiveerd over het werk in de zorg.

Optimaal benutten lesmaterialen

Via de gratis lesmaterialen van de Nationale Zorgklas kunnen (nieuwe) werknemers opgeleid worden, medewerkers op een flexibele wijze doorstromen, of vrijwilligers via de korte trainingen een introductie krijgen over de zorg. Er valt veel te ontdekken op de portal en daarom deelt Isolde drie tips die voor alle lesmaterialen gelden: ‘Ten eerste, ga uit van de kennis die mensen al hebben en haal hier voordeel uit. Er is vaak al kennis aanwezig bij de deelnemer die van pas kan komen. Ten tweede, focus niet te veel op de inhoud maar juist op de connectie met de werkvloer. Het theoretische deel komt zeker aan bod maar allereerst is de link met de praktijk belangrijk. Ten derde, neem de tijd om de opleiding of training goed voor te bereiden. Reserveer tijd voor de stageopdrachten van de mbo-certificaten en zorg voor gedegen voorbereiding van alle lessen. Aan het eind van de rit maakt dit echt een verschil’.

Uniek

Over de inhoud van de lesmaterialen wil Isolde nog kwijt: ‘Opleiders en zorgorganisaties zullen merken dat de methodieken en lesmaterialen van de Nationale Zorgklas afwijken van de reguliere curricula. Er is een andere invalshoek gebruikt waarin verschillende werkvormen worden gebruikt. Bijvoorbeeld via het werkplekleren, gebruik van beeldsessies, leerscans, discussie en meer. Dit maakt de materialen uniek en het biedt de deelnemers een laagdrempelige manier van leren’.

Een open houding van docenten en opleiders is cruciaal om de materialen optimaal te benutten. Het curriculum ziet er anders uit en benadrukt de praktische kant van het werk in de zorg in plaats van de theorie. Isolde: ‘Er is goed nagedacht over de opleidingsinhoud en er liggen hele mooie materialen klaar voor opleiders om mee aan de slag te gaan. Alle mbo-certificaten zijn landelijk erkend met een Crebo-nummer en onze deelnemers hebben al bewezen dat zij goed voorbereid de examens ingaan en deze succesvol afronden. Alle informatie en kennis die gebundeld is op de portal van de Nationale Zorgklas is een cadeau voor de zorg en ik hoop dat velen hier gebruik van gaan maken!’.

In juni 2023 is het mogelijk voor opleiders en zorgorganisaties om zich aan te melden voor de portal van de Nationale Zorgklas. Houd onze website en social media in de gaten voor updates!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring