Drie voordelen van mbo-certificaten in de zorg op een rij

Rsz 2adobestock 443773217

Geplaatst: 23 jun. 2022

Categorie: label nieuws label blog

In de afgelopen jaren heeft de Nationale Zorgklas meer dan 2.000 mensen opgeleid via erkende mbo-certificaten. Deze relatief nieuwe leertrajecten zijn volop in ontwikkeling in de zorgsector. Wat zijn de voordelen van mbo-certificaten? De Nationale Zorgklas legt het in dit artikel uit!

Voordeel #1: Aantrekkelijke optie voor zij-instromers

Dat de zorgsector zij-instromers hard nodig heeft - nu en in de toekomst - is evident. Zij-instromers hebben meestal al jaren werkervaring, een gezin om voor te zorgen, een hypotheek en andere vaste lasten. Een volledige opleiding is best een grote drempel en vaak ook niet nodig voor mensen die een carriereswitch richting de zorg overwegen. Mbo-certificaten bieden hierin een gunstige uitkomst. In overzienbare tijd worden zij-instromers opgeleid en na afronding van het leertraject zijn zij inzetbaar op 70-75% van de - ondersteunende - taken in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Zij wisselen de theorie af met het werk in de praktijk en kunnen daardoor al gauw aan de slag binnen de zorgorganisatie!

Voordeel #2: Focus op de skillsgerichte arbeidsmarkt

In het voorjaar van 2022 publiceerde de Sociaal Economische Raad (SER) het inspiratiedocument over de ‘skillsgerichte arbeidsmarkt’. Voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers is het noodzakelijk om hun skills centraal te stellen. Met de oplopende arbeidskrapte wordt dit steeds urgenter. Het opleiden via mbo-certificaten maakt deze skillsgerichte focus mogelijk. Zorgorganisaties kunnen concentreren op bekwaamheden in plaats van bevoegdheden. Hoewel een deelnemer via meerdere mbo-certificaten uiteindelijk het volledige zorgdiploma kan behalen, kan hij of zij met de geleerde skills en theorie van één afgerond mbo-certificaat al starten met specifieke taken binnen de organisatie.

Voordeel #3: Keuzevrijheid en doorstroom huidige medewerkers

Met de komst van de mbo-certificaten is het keuzepalet aan opleidingsmogelijkheden voor zorgmedewerkers verbreed. Loopbaanperspectief is meer dan ooit van belang. Werknemers die geen interesse hebben om een volledige opleiding te volgen, zien in de mbo-certificaten een alternatief. Deelnemers kunnen stap voor stap progressie maken en beslissen of ze meerdere mbo-certificaten willen behalen of niet. De flexibiliteit en dynamiek van de leertrajecten heeft een positief effect op de doorstroom en de persoonlijke ontwikkeling van zorgmedewerkers.

Voor de realisatie van een toekomstbestendige zorgsector zijn innovatieve oplossingen hard nodig. Samen met opleiders, docenten en zorgorganisaties beoogt de Nationale Zorgklas hier via, onder andere, flexibele mbo-certificaten een bijdrage aan te leveren. Interesse in de mbo-certificaten, of wil je een keer met ons praten over opleidingsvraagstukken in de zorg? Neem contact met ons op!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring