Docent Neeltje: 'Nationale Zorgklas biedt unieke springplank voor overstap naar de zorg'

Vrouw leren in klas

Geplaatst: 25 nov. 2022

Categorie: label nieuws label story

Meer dan 20 groepen heeft docent Neeltje Sprado inmiddels lesgegeven via de Nationale Zorgklas. Van de eerste dagen waarin zij KLM-stewardessen in Coronatijd trainde om te helpen in de zorg tot de recente mbo-certificaten. Hoe heeft Neeltje de afgelopen jaren als docent voor de Nationale Zorgklas ervaren? Je leest het hier.

Neeltje Sprado


Neeltje Sprado is zelfstandig ondernemer en doceert voor verschillende organisaties. Voor de Nationale Zorgklas heeft zij al meer dan 20 groepen lesgegeven.


Neeltje begon haar carrière als verpleegkundige en heeft deze functie binnen verschillende sectoren in de zorg uitgevoerd. In 1998 besloot zij echter een andere route in te slaan en startte ze een docentenopleiding. Zo begon Neeltje’s avontuur als zelfstandig ondernemer en heeft zij als docent bij uiteenlopende organisaties gewerkt. Via haar opdrachtgever MBO Rijnland kwam Neeltje in het begin van de Coronacrisis terecht bij de Nationale Zorgklas: ‘Toen Corona uitbrak was ik op zoek naar een manier om bij te dragen, ik overwoog zelfs om terug de zorg in te gaan. Op dat moment benaderde MBO Rijnland mij voor de Nationale Zorgklas. Of ik wou helpen mensen zonder zorgervaring via online trainingen klaar te stomen voor de zorg. Een vraag die ik met een volmondige ja beantwoordde’.

Ervaringen met de Nationale Zorgklas

In de eerste Coronagolf gaf Neeltje les aan tientallen mensen zonder enige ervaring in de zorg. Het viel haar op hoe de trainingen van de NZK een unieke kans bieden om mensen een kijkje in de keuken van de zorg te geven: ‘De deelnemers krijgen echt een goede basis en een idee van hoe de zorg eruitziet. Veel mensen hebben geen idee wat het werk in de praktijk is. Via de training horen ze over hospitality, nieuwe termen zoals het zorgplan, dementie en veel meer. Zo komen ze erachter of de zorg iets voor hen is. De Nationale Zorgklas biedt hiermee een unieke springplank voor de overstap naar de zorg’.

Naast de positieve ervaringen met alle deelnemers is Neeltje ook te spreken over de organisatie van het online onderwijs. Over het Leerplatform waar de lessen worden georganiseerd vertelt Neeltje: ‘Het is ontzettend fijn dat alles op één plek te vinden is en makkelijk werkt. Zodra je een nieuwe groep start, kun je gelijk aan de slag. Alle materialen staan klaar en zo kan ik mij direct focussen op de inhoud en de voorbereiding van de lessen’.

Waarde Nationale Zorgklas

Volgens Neeltje speelt de Nationale Zorgklas een betekenisvolle rol in de zorgsector en zij ziet de potentie van het platform om oplossingen te bieden in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. In het najaar van 2022 gaf Neeltje een groep via de online training les die zonder de subsidie - de training kost zonder subsidie € 484 per deelnemer - toch startte. Dit was in samenwerking met het UWV Gouda, waarbij mensen zonder werk via de training kennismaakten met de zorg. Neeltje vertelt: ‘Ik trainde eerder een groep voor het UWV Gouda en dit was een groot succes. Verschillende deelnemers vonden na de training een baan in de zorg. Dit laat zien dat het echt effect heeft en nieuwe werknemers naar de zorg brengt. Sommige zorgorganisaties proberen nu mensen binnen te halen met de belofte van een nieuwe fiets of een bonus, waarom zouden zij niet dezelfde investering overwegen om zij-instromers aan te trekken via een online training?’.

Interesse in de online trainingen of mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas? Klik hier om ons opleidingsaanbod te bekijken.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring