Docent Nanja Spoelder: “90% van mijn studenten is gemotiveerd om verder te gaan in de zorg”

Online Training Nationale Zorgklas

Geplaatst: 14 jan. 2021

Categorie: label blog

Als docent van het eerste uur heeft Nanja Spoelder inmiddels ruime ervaring met het online trainen voor De Nationale Zorgklas. Ten tijde van de eerste coronagolf reageerde zij op de oproep om mensen voor de zorg klaar te stomen. Hoewel De Nationale Zorgklas toen nog in de kinderschoenen stond, besloot Nanja de stap te wagen. “De enorme ambitie sprak mij aan. Ik wou onderdeel zijn van een oplossing in plaats van af te wachten.” Wij interviewden Nanja over haar ervaringen als docent voor De Nationale Zorgklas.

Nanja Spoelder werkt sinds 2016 in het onderwijs. Ze startte in het VMBO en geeft inmiddels les aan het ROC Noorderpoort te Groningen. Nanja is sinds mei 2020 trainer voor De Nationale Zorgklas.

Hoe bevalt het trainen voor De Nationale Zorgklas, Nanja?

“Het bevalt me nog steeds heel goed. De studenten zijn allemaal ontzettend gemotiveerd en leergierig. Gebaseerd op mijn eigen trainingsgroepen kan ik zeggen dat ongeveer 90% van de deelnemers de ambitie heeft om verder te gaan in de zorg. Dat is natuurlijk fantastisch.”

“Ook is deze afwisseling met mijn werk voor het Noorderpoort leerzaam. Ik ontdek nieuwe lesmaterialen- en methoden en blijf hierdoor zelf als docent ook in ontwikkeling.”

90% van mijn studenten is gemotiveerd om verder te gaan in de zorg

Wat vind je het leukste aan het trainen voor De Nationale Zorgklas?

“De interactie met de studenten. Zoals ik al zei, ze zijn allemaal zo gemotiveerd. Iedereen wil echt graag aan de slag en zijn of haar steentje bijdragen. Dit motiveert mij iedere keer weer. Hoewel je iedere groep maar een week lesgeeft, heb je aan het einde van de week echt een band opgebouwd met elkaar.”

Hoe maak jij jouw trainingen persoonlijk en uniek?

“Ik vind het belangrijk om de studenten naast de lesstof ook extra verdieping mee te geven. Ik wil hen een realistisch beeld geven van hoe werken in de zorg eruitziet. De training is bedoeld om deelnemers klaar te stomen om te ondersteunen in de zorg. Maar dat betekent niet dat zij na afronding van de training alles in de praktijk mogen doen. Omdat iedereen zo enthousiast is, leeft dit idee soms wel bij de deelnemers. Daarom vind ik het belangrijk om hen via filmpjes, artikelen en eigen ervaringen goed over het werk te informeren.”

Wat heeft je het meest verrast tijdens het trainen voor De Nationale Zorgklas?

“Dat je via online lesgeven, ondanks de fysieke afstand, toch een goede band op kunt bouwen met de groepen. En de deelnemers ook onderling. Het maakt niet uit waar je bent, je kunt deelnemen aan de training en deze bijzondere ervaring delen met mensen door heel Nederland. Op de laatste trainingsdag vinden de deelnemers het steeds weer jammer dat het voorbij is. Ze willen graag contact met elkaar onderhouden na de training, soms wordt er een Whatsapp groep aangemaakt om dit te kunnen doen. Dat dit allemaal zo online kan ontstaan, hadden we een jaar geleden niet kunnen bedenken.”

Op de laatste trainingsdag vinden de deelnemers het steeds weer jammer dat het voorbij is

Wat wil je toekomstige deelnemers nog meegeven over de training?

“Beschouw De Nationale Zorgklas echt als een introductie op werken in de zorg. Voor mensen zonder enige ervaring in de sector is de training perfect voor een eerste kennismaking, een verkenning. Je kunt goed inzien wat je rol zal zijn in de zorgorganisatie. En of je na de training door zou willen groeien binnen de zorg.“

“Er staat veel druk op de zorg en ik denk echt dat de toekomstige deelnemers van De Nationale Zorgklas onder andere het verschil kunnen maken. Om de werkdruk weer te verlichten, en om de cliënten de persoonlijke aandacht te geven die zij verdienen.”

- Einde interview

Start ook met jouw Online Training!

Wil je ook starten met de Online Training van De Nationale Zorgklas? Klik hier voor alle informatie en om je aan te melden!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring