De 6 meest gestelde vragen over mbo-certificaten

AFBEELDINGEN

Geplaatst: 21 apr. 2021

Categorie: label nieuws

De mbo-certificaten via de Nationale Zorgklas zijn inmiddels al bij veel zorgorganisaties bekend. De opleidingsvorm biedt vele voordelen ten opzichte van langdurige BBL-trajecten, en met de huidige subsidie is het opleiden van (nieuwe) medewerkers momenteel zelfs kosteloos. Omdat wij werkgevers zo goed mogelijk willen informeren over deze unieke kans, hebben wij hier de 6 meest gestelde vragen over mbo-certificaten beantwoord!

1. Hoe meld ik groepen aan voor de mbo-certificaten?

Het is heel gemakkelijk om medewerkers aan te melden voor de mbo-certificaten. Op de pagina ‘Opleidingen & Trainingen’ vind je de verschillende mbo-certificaten die De Nationale Zorgklas aanbiedt. Klik op het mbo-certificaat waarvoor je medewerkers wilt aanmelden, en via het formulier onderaan de pagina kun je de aanmelding doorgeven. Let op, werknemers kunnen zichzelf niet aanmelden. Dit dient via de teamleider of contactpersoon van de zorgorganisatie te verlopen.

De groepen dienen vóór 1 mei 2022 met de opleiding te starten!

2. Is deelname aan de mbo-certificaten kosteloos? Moet mijn organisatie eerst iets voorschieten?

Momenteel is deelname aan de mbo-certificaten helemaal gratis. Het Ministerie van VWS heeft een subsidie verleend voor de mbo-certificaten in 2021 en 2022. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je hoeft niets voor te schieten en jouw medewerkers kunnen snel en makkelijk starten!

3. Welke eisen stelt de Nationale Zorgklas voor deelname aan de mbo-certificaten?

De eisen voor deelname verschillen per mbo-certificaat. Je kunt de eisen voor deelname bekijken op de pagina’s over de mbo-certificaten. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

4. Welke thema’s worden er behandeld in de mbo-certificaten? En wat kunnen deelnemers na het afronden van de opleiding?

De thema’s en leermodules die worden behandeld verschillen per mbo-certificaat. Je kunt alle informatie hierover vinden op de betreffende pagina’s. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat deelnemers na afronding van de opleiding inzetbaar zijn op 70-75% van de werkzaamheden binnen de ouderenzorg. Dit betekent dat jouw organisatie heel veel taken door hen kan laten oppakken. Werkgevers kunnen zelf het beste inschatten waar de medewerkers op de werkvloer ingezet kunnen worden. Wij adviseren organisaties daarin flexibel te blijven door het functiegerichte denken los te laten en het taakgericht denken te omarmen.

In feite haal je met mbo-certificaten het belangrijkste onderdeel van volledige diploma trajecten naar voren, zodat medewerkers zo snel mogelijk productief zijn. Daarnaast krijgen medewerkers vrijstelling voor essentiële werkprocessen als zij later een BBL-traject kiezen.

5. Waar kan ik informatie vinden over het aanmeldproces van de mbo-certificaten?

In onze leaflets staat het gehele proces beschreven. Klik hier voor het leaflet van mbo-certificaten Individuele (basis)zorg verlenen op niveau 2 en niveau 3, klik hier voor het leaflet van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

6. Moet de werkgever geaccrediteerd zijn?

Ja, de werkgever dient over een SBB-erkenning te beschikken voor de kwalificatie. De opleider kan anders geen praktijkovereenkomst maken met de werkgever.

Maak gebruik van de unieke opleidingsmogelijkheden van de mbo-certificaten! Meld nu jouw (nieuwe) medewerkers aan. Mocht je ondanks dit artikel nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring