CINOP onderzoeksrapport: ervaringen mbo-certificaten Nationale Zorgklas

Nationale Zorgklas mbo-certificaten

Geplaatst: 10 mrt. 2022

Categorie: label nieuws

In 2021 startte de Nationale Zorgklas een groot landelijk experiment met erkende mbo-certificaten in de zorg. Zorgorganisaties meldden meer dan 1.800 mensen aan en door heel Nederland startten zorgmedewerkers met de flexibele leertrajecten. In opdracht van de Nationale Zorgklas voerde advies- en onderzoeksbureau CINOP een uitgebreid onderzoek uit naar de ervaringen met de mbo-certificaten.

Het eerste jaar van de mbo-certificaten van de Nationale Zorgklas is achter de rug en de ervaringen van opleiders, werkgevers en deelnemers die zich verbonden aan het experiment bieden leerzame perspectieven. Deze zijn nu gebundeld in een uitgebreid onderzoeksrapport van CINOP waarin de mbo-certificaten positief worden beoordeeld door de betrokkenen. De leertrajecten zijn in coronatijd in snel tempo ontwikkeld en direct op grote schaal voor zorgorganisaties in heel Nederland beschikbaar gemaakt. Een mijlpaal voor flexibel opleiden in de zorg.

In het CINOP-rapport worden onder andere de aanbevelingen voor de mbo-certificaten uiteengezet. Deze punten vormen de focus voor de toekomst van de Nationale Zorgklas. De processen worden geoptimaliseerd en in samenwerking met onze partners wordt het opleidingsaanbod nóg toekomstbestendiger gemaakt. Een belangrijk thema in de doorontwikkeling is de skillsgerichte arbeidsmarkt. Samen met partners zoals de SER, het Ministerie van Volksgezondheid, ActiZ, regionale werkgeversorganisaties en opleiders, wil de Nationale Zorgklas flexibel opleiden en de taakgerichte inzet van personeel in de zorg in een stroomversnelling brengen. Dit is cruciaal voor de sector en de toekomst van de zorg.

'Ten aanzien van de toekomst van de Nationale Zorgklas zien onderwijsinstellingen de inzet van mbo- certificaten als een succesvol middel om mensen binnen behapbare tijd om- en bij te scholen, zodat ze snel inzetbaar zijn voor het werken in de zorg. De Nationale Zorgklas was voor hen een mooie kans om te experimenteren met mbo-certificaten en om meer leertrajecten aan de man te brengen'

Lees het onderzoek

Benieuwd naar de ervaringen met de mbo-certificaten? Lees het CINOP onderzoek zelf! Klik hier om het onderzoeksrapport te bekijken.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring