Bestuurder Saskia Visser: ‘Nationale Zorgklas kan in komende jaren flexibele en kwalitatief goede leertrajecten aanbieden’

NZK Linked In post TEMPLATE 29

Geplaatst: 21 dec. 2021

Categorie: label nieuws label blog

Het jaar 2021 stond wederom in het teken van uitspraken over ‘code zwart’, volle IC’s, en talloze krantenkoppen over de druk op de zorg. In dit bewogen jaar voor de zorgsector heeft de Nationale Zorgklas samen met alle partners hard haar best gedaan om gepaste hulp te bieden. Duizenden mensen werden opgeleid via onze mbo-certificaten en online trainingen. In dit eindejaarsbericht deelt bestuurder Saskia Visser haar visie op de afgelopen periode en kijkt zij ook vooruit. Wat zal 2022 brengen? Je leest het in dit artikel.

Saskia Visser

Saskia Visser is directeur Bedrijfsopleidingen bij ROC Friese Poort en bestuurder van de Nationale Zorgklas. Saskia focust zich op het volwassenenonderwijs en de regionale opdracht voor ‘Een Leven Lang Ontwikkelen’.

Sinds het begin van de COVID19 crisis is de zorg elke dag in het nieuws. Het gaat veelal over het aantal opnames van coronapatiënten, uitgestelde zorg en over de bezetting in de ziekenhuizen. Ook de verpleeghuiszorg komt veelvuldig langs. Naast het aantal besmettingen gaat de berichtgeving over het tekort aan zorgpersoneel, vooral verpleeg- en verloskundigen, in ziekenhuizen en zorgcentra. Dit tekort bestond al langer, maar werd uitvergroot door de pandemie en de bijkomende druk op het overwerkte personeel.

Meer dan 5.000 aanmeldingen

De Nationale Zorgklas is in 2020 opgericht om verkorte leertrajecten aan te bieden tijdens de coronacrisis. In 2021 zijn meer dan 5.000 mensen aangemeld voor een leertraject via de Nationale Zorgklas. Dit kan een online training zijn of een mbo-certificaat op niveau 2 of 3. Als we terugkijken, kunnen we dan ook stellen dat de Nationale Zorgklas heeft bijgedragen aan de roep om ‘meer handen voor de zorg’ te krijgen. Ook nu we wederom in een nieuwe golf van Covid19 besmettingen zijn beland, staan wij klaar om samen met publieke en private opleiders in het hele land zorgmedewerkers op te leiden.

En we kijken ook verder, hoe kan de Nationale Zorgklas een bijdrage leveren aan het arbeidsmarktvraagstuk binnen de zorg? We zijn hierover in gesprek met zorgorganisaties, onderwijs, vakbonden en het Ministerie van VWS en hebben hier diverse ideeën bij. Bijvoorbeeld versneld en gezamenlijk nieuw opleidingsmateriaal ontwikkelen of het opleiden van nieuwe doelgroepen, zoals mantelzorgers.

Toekomst

Van belang is dat de Nationale Zorgklas de komende jaren samen met de publieke en private opleiders in staat is om flexibele en kwalitatief goede leertrajecten aan te bieden, passend bij de vraag van de zorgorganisaties. Vanuit het onderwijs zie ik diverse mogelijkheden om bij te dragen aan het oplossen van de problemen op de arbeidsmarkt binnen de zorg. Niet alleen door meer starters op te leiden door middel van gespecialiseerde opleidingen. Ondanks de groei van deze zorgopleidingen is dit alleen niet genoeg om de vervangingsvraag op te vangen. Daarom moet er gekeken worden naar de competenties en vaardigheden van mensen met een achtergrond in andere sectoren, die over kwaliteiten beschikken die ook in de zorg relevant zijn. Door deze competenties en vaardigheden te waarderen en valideren kan met functiegerichte scholing slimme zij-instroom gerealiseerd worden. Zo benutten we het beschikbare arbeidsmarktpotentieel en dragen we bij aan een duurzame oplossing van de arbeidsmarkttekorten in de zorg.

Er moet gekeken worden naar de competenties en vaardigheden van mensen met een achtergrond in andere sectoren, die over kwaliteiten beschikken die ook in de zorg relevant zijn

Ik kijk er naar uit om samen met het team van de Nationale Zorgklas ook in 2022 weer invulling te geven aan deze belangrijke doelstellingen voor het (flexibel) opleiden in de zorg.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring