3.000 kosteloze opleidingstrajecten via de Nationale Zorgklas

Man love people woman 3958375

Geplaatst: 25 feb. 2021

Categorie: label nieuws

Bijna iedere zorgorganisatie in Nederland zal beamen behoefte te hebben aan meer personeel. Drukte, kosten en corona maken dit echter niet makkelijk. Toch is dit hét moment om actie te ondernemen. Zo bieden de coronabanen werkgevers en zij-instromers de kans om kennis met elkaar te maken. En met één van de 3.000 opleidingstrajecten via de Nationale Zorgklas kan een (nieuwe) werknemer tegelijkertijd opgeleid worden op mbo-niveau 2 of 3. Helemaal kosteloos.

In 2020 ontstond het idee van de coronabanen bij het Ministerie voor Sociale Zaken. Mensen die een beroep deden op de NOW-regeling zouden zo via een tijdelijke baan hulp kunnen bieden in de sectoren waar dit hard nodig is. Waaronder de zorg. Een mooi idee, maar het water staat het zorgpersoneel al maanden tot de lippen. Wie zou deze nieuwe mensen begeleiden en opleiden, en kunnen zij wel ingezet worden op de taken waar hulp nodig is? Voor dit vraagstuk heeft de Nationale Zorgklas in samenwerking met erkende opleiders uit heel Nederland een oplossing gecreëerd: opleidingstrajecten op mbo-niveau 2 en 3.

Coronabaan in combinatie met een opleiding

Het volledige pakket van een coronabaan biedt zorgorganisaties het volgende: de loonkosten worden gedurende zes maanden vergoed, er is extra subsidie beschikbaar voor begeleiding én de werknemer kan via de Nationale Zorgklas kosteloos geschoold worden op mbo-niveau 2 of niveau 3.

Wil je meer weten over coronabanen?
Klik dan hier.

Het is uiteraard ook mogelijk om werknemers aan te melden voor de mbo-certificaten zonder een coronabaan.

Over het opleidingstraject

Via de mbo-certificaten kunnen deelnemers al binnen zes maanden opgeleid worden op niveau 2 of 3. De Nationale Zorgklas werkt samen met erkende opleiders uit het hele land om dit te bewerkstelligen. Deelnemers doorlopen het opleidingstraject grotendeels online, maar voeren ook praktijkopdrachten uit bij de zorgorganisatie. Na succesvolle afronding van het examen hebben zij een officieel mbo-certificaat op zak.

Wil je meer weten over de opleidingstrajecten?
Klik hier voor mbo-certificaat niveau 2 en hier voor mbo-certificaat niveau 3, en hier voor het mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg op niveau 3.

Verwachtingen van de zorgorganisatie

Hoewel de Nationale Zorgklas de zorgorganisaties zo veel mogelijk wil ontzorgen en de meeste begeleidingstaken overneemt, is een warm welkom vanuit de werkgever cruciaal voor een succesvol traject. Helpen op de eerste werkdag, wegwijs maken in de organisatie, voorstellen aan cliënten, vragen over roosters en logistieke zaken, het is van belang dat de zorgorganisatie klaarstaat voor de (nieuwe) werknemer.

Hoewel dit tijd en energie kost, is het van belang dat de werkgever dit zelf doet. Alleen de zorgorganisatie kan de (nieuwe) werknemer uiteindelijk op zijn of haar plek laten voelen. Deze investering in nieuwe, enthousiaste mensen is ontzettend belangrijk en mag niet uit het oog worden verloren.

Momentum

Corona heeft grote uitdagingen met zich meegebracht. Veel mensen zijn hun baan verloren, of moesten genoegen nemen met minder loon. Toch heeft corona ook een moment gecreëerd waar de zorgsector op in kan springen. Meer dan 2.500 mensen hebben de online training van De Nationale Zorgklas inmiddels doorlopen en velen van hen zijn ontzettend enthousiast om te starten in de zorg. Dit zijn mensen die werken in de zorg eerder nooit overwogen en zich nu willen omscholen.

Houd dit momentum vast en maak gebruik van de coronabanen en kosteloze mbo-certificaten via de Nationale Zorgklas. Deze nieuwe gezichten kunnen de komende vijf, tien of twintig jaar het verschil in de zorg maken. Gun hen een plek in jouw organisatie!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Naam:
Achternaam:
E-mailadres:
Ik ben een:
Submit

Door op de knop “Aanmelden” te klikken, gaat u akkoord met onze Privacy verklaring