Trainingsprogramma Begeleidend Zorgverlener

Voor wie is het en waarin word je getraind?

Het Online Trainingsprogramma van De Nationale Zorgklas is speciaal ontworpen voor mensen die willen helpen nu extra hulpkrachten in de zorg meer dan ooit nodig zijn. Met dit Online Trainingsprogramma van De Nationale Zorgklas word je goed voorbereid op het werken in de zorg als Begeleidend Zorgverlener.

Voor wie is deze training?

Het Online Trainingsprogramma Begeleidend Zorgverlener is bedoeld voor mensen die een diploma hebben gerelateerd aan de zorg op MBO niveau 3-4. Naast dit behaalde diploma gaan we ervan uit dat je in de afgelopen 10 jaar minimaal 6 maanden in de zorg hebt gewerkt. Hierbij kan je denken aan mensen die een opleiding HBO-V, MBO-V, VZ of VZ-IG gedaan hebben, maar die lang(er) geleden in de zorg gewerkt hebben. Je hebt kennis en ervaring in de zorg en mist op dit moment actuele kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld over methodisch werken, zorgtechnologie, het digitale dossier, hulpmiddelen of over toegenomen multiproblematiek en gedragsproblematiek.

Hoe ziet de rol van Begeleidend Zorgverlener eruit?

De kern van de rol van Begeleidend Zorgverlener is het bieden van ADL-zorg en het begeleiden van zorgvragers. Je werkt zelfstandig aan de hand van het zorgleefplan, waarbij wensen en behoeften van zorgvragers op het gebied van zorg en welzijn centraal staan. Je biedt verantwoorde en veilige zorg op basis van methodisch werken en rapporteert hierover. Met veranderende situaties en crisissituaties kun je omgaan en in die gevallen weet je de juiste hulp in te schakelen - ook bij terminale zorg. Je volgt de relevante en actuele wetgeving, hygiënevoorschriften en richtlijnen die passen bij je werkzaamheden.

Als je BIG-registratie na 1 januari 2018 verlopen is, ben je tijdens corona-tijd tijdelijk bevoegd. Als je BIG-registratie eerder is verlopen ben je niet bevoegd.

Hoe ziet het Online Trainingsprogramma Begeleidend Zorgverlener eruit?

Het trainingsprogramma van De Nationale Zorgklas is erop gericht om je te stimuleren en te professionaliseren zodat je goed voorbereid (weer) in de ouderenzorg kunt werken. Als deelnemer ga je op een nieuwe manier leren binnen een compact trainingsprogramma van 4 of 7 modules in één week. Eigenlijk begint het trainingsprogramma al met een intakegesprek met de trainer en het invullen van een online vragenlijst waarmee je ziet op welke gebieden je jezelf kunt professionaliseren.

De nieuwe manier betreft allereerst dat de werksituatie het uitgangspunt is voor de leersituatie. De werksituatie is een echte situatie van deelnemers uit de werkpraktijk die we zichtbaar maken door middel van video's en ervaringen uit de praktijk. Het kan ook je eigen situatie zijn als je al werkzaam bent in de ouderenzorg.

Het gaat om online leren waarbij gebruik wordt gemaakt van een communicatieplatform (beeldbellen) en van de digitale leeromgeving Het Leerplatform. De trainer stuurt de dialoog en bekijkt de producten en opdrachten die je als deelnemer maakt en laat je kennismaken met afwisselende werkvormen zoals Gestuurde dialoog, Beeldselectie, Stellingname, Leer- en ontwikkelscan en Virtueel werkplekleren.

Het programma is persoonlijk, aangenaam en verbindend met de werkpraktijk. Wil jij je professionaliseren op een manier waarbij je werksituaties omzet naar leersituaties? Dan is deze Online Training echt iets voor jou!

Technische randvoorwaarden voor deelname aan het Online Trainingsprogramma

Voor deelname aan het Online Trainingsprogramma van De Nationale Zorgklas zijn de volgende technische randvoorwaarden belangrijk:

 • Je hebt een desktop-computer of laptop met:
  • Windows 10 of macOS 10.13 of nieuwer geïnstalleerd
  • Voor dit besturingssysteem de meest recente updates geïnstalleerd
  • Een ingebouwde webcam of aangesloten externe webcam
  • Werkende ingebouwde audio, headset of oortjes
  • Microsoft Word geïnstalleerd, waarin je zelf ook kunt werken
  • Internetbrowser Google Chrome (https://www.google.nl/chrome) of de nieuwe browser Microsoft Edge (https://www.microsoft.com/nl-n...
 • Je hebt een goed bijgewerkte smartphone, niet ouder dan vier jaar, met de meest recente updates geïnstalleerd


Veel succes en leerplezier!