Mbo-certificaten:
Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg, niveau 3

Binnen 6 maanden een erkend mbo-certificaat op zak

Het werk in de zorg: Hulp in het huishouden, of hulp verlenen bij het begeleiden en verzorgen van cliënten, zoals wassen, mondzorg en ondersteunen van de mobiliteit. De individuele ondersteuner heeft kennis van een groot aantal ziektebeelden, herkent crisissituaties en kan hier correct op reageren.

schedule 6 maanden opleiding
school Combinatie online leren en praktijkopdrachten
verified Landelijk erkend mbo-certificaat
euro_symbol Kosteloos
priority_high Laatste startmoment: 1 mei 2022
Direct medewerkers aanmelden keyboard_arrow_down

Wat is het: Deelnemers worden binnen 6 maanden onder leiding van een vakdocent opgeleid tot individuele zorgverlener. Ze gaan aan de slag met 12 trainingsmodules van 3 uur, praktijkopdrachten in de zorgorganisatie en huiswerkopdrachten. De opleiding heeft een studiebelasting van gemiddeld 4 uur per week en heeft een doorlooptijd van 5 á 6 maanden.

Voor wie: Dit mbo-certificaat is zeer geschikt voor zij-instromers en doorstromers in de zorg die het leuk vinden cliënten met een (verstandelijke) beperking te helpen, betrokkenen op de hoogte te houden van de situatie en zelfstandig te werken. Na het afronden van de opleiding hebben deelnemers een landelijk erkend mbo-certificaat op zak.

Overzicht


Nederland heeft dringend extra hulp nodig in de zorgsector. Daarom heeft de Nationale Zorgklas in samenwerking met opleiders uit heel het land speciale mbo-certificaten ontwikkeld. Deze opleiding 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg' op niveau 3 levert deelnemers een erkend mbo-certificaat op. Hiermee kan snel geholpen worden in de zorg!

Let op! Het laatste startmoment voor deze opleiding is op 1 mei 2022.

In deze opleiding worden deelnemers binnen 6 maanden klaargestoomd om aan de slag te gaan in de zorg. In de online leeromgeving gaan zij met maximaal 15 andere deelnemers aan de slag onder leiding van een vakdocent.

Deelnemers werken online, krijgen wekelijks live 'les' en via de leeromgeving kunnen ze op laagdrempelige wijze in contact blijven met de andere deelnemers en de docent. In 12 modules leren deelnemers alle vaardigheden die nodig zijn voor het werk als individuele zorgverlener. Daarnaast doen zij praktijkopdrachten bij de zorgorganisatie en eindigen ze het opleidingstraject met een officieel examen.

Het programma is persoonlijk, aangenaam en verbindend met de werkpraktijk.

Het opleidingsprogramma

Het Mbo-certificaat 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg op mbo-niveau 3' richt zich op die beroepsgerichte onderdelen uit de kwalificatie begeleider gehandicaptenzorg, uit het kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg.

In dit schema zie je hoe het opleidingsprogramma eruitziet:

Individuele ondersteuning MZ

Te doorlopen stappen

Via onderstaand formulier kun jij medewerkers aanmelden voor het mbo-certificaat 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg' op niveau 3. Zodra de aanmelding is ontvangen, sturen wij deze door naar de opleidingspartner van jouw voorkeur. Deze neemt contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

Na de opleiding

Na het doorlopen van het volledige trainingstraject, worden deelnemers geëxamineerd. Na succesvolle afronding van het examen, behalen zij een mbo-certificaat met civiel effect. Dit betekent dat het certificaat wordt geregistreerd in DUO en in heel Nederland erkend wordt als officieel deeldiploma.

Rol van de (persoonlijk) begeleider

De (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg biedt vraaggericht ondersteuning bij het dagelijks functioneren van de cliënt. Hierbij wordt de eigen regie en zelfredzaamheid zoveel mogelijk vergroot. De (persoonlijk) begeleider ondersteunt niet alleen individuele cliënten, maar ook groepen en naasten. Hij of zij heeft kennis over de doelgroep, zoals veelvoorkomende ziektebeelden, handicaps en gedragsproblemen. Daarnaast is de (persoonlijk) begeleider in staat om de cliënt te begeleiden en handelt hierbij methodisch. Hij of zij werkt regelmatig alleen in complexe situaties, waarbij ingespeeld kan worden op veranderingen in bijvoorbeeld het gedrag van de cliënt. Daarnaast werkt de (persoonlijk) begeleider samen met collega's en andere disciplines en instanties.

Specifieke kennis en werkzaamheden

Welke specifieke werkzaamheden kunnen deelnemers straks uitvoeren, en over welke kennis beschikken zij? Bekijk het in dit handige schema:

Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg

Subsidie mbo-certificaat
Het mbo-certificaat is volledig gesubsidieerd in 2022 door het Ministerie van VWS. Voor alle medewerkers die tot en met 1 mei 2022 starten met de opleiding én deze in 2022 afronden, betaalt de werkgever helemaal niets.

Heb je vragen of twijfels over de kosten en subsidie? Laat het ons vooral weten en neem contact met ons op!

Video over de mbo-certificaten

Bekijk onze handige video over de mbo-certificaten:


Meer weten?

Wil je meer informatie over de opleiding? Klik hier om het leaflet te bekijken.

Modules

In vijf tot zes maanden tijd gaan deelnemers aan de slag met 12 online modules van 3 uur. Iedere week wordt een nieuwe module behandeld en krijgen ze aansluitende huiswerkopdrachten mee. Tijdens de opleiding krijgen deelnemers ook 3 praktijkopdrachten onder begeleiding van een werkbegeleider. De wekelijkse studielast is gemiddeld vier uur.

Module 1:

Leren in de online leeromgeving

Module 2:

Persoonsgerichte zorg

Module 3:

Methodisch werken

Module 4:

Uiterlijke en persoonlijke verzorging

Module 5:

Corona & veranderingen

Module 6:

Activerende begeleiding

Module 7:

Wonen & huishouden

Module 8:

Dagbesteding & werken

Module 9:

Ethiek & seksualiteit

Module 10:

Problematiek & veiligheid

Module 11:

Afstemmen met betrokkenen

Module 12:

Lerende professional

Wat heb je nodig?

Toelatingseisen

Wil jouw zorgorganisatie een werknemer, vrijwilliger of stagiair opgeven voor dit mbo-certificaat? Bekijk dan eerst onderstaande randvoorwaarden. Indien aan deze voorwaarden kan worden voldaan, ontvangen wij graag de aanmelding!


Voorwaarden met betrekking tot de werkgever
• De deelnemer is in ieder geval reeds twee weken in dienst bij een werkgever, of werkzaam als stagiair of vrijwilliger.
• De werkgever is bereid om de deelnemer door middel van een werkbegeleider te begeleiden gedurende het opleidingstraject.
• De deelnemer wordt aangemeld bij de Nationale Zorgklas via een werkgever.
• Om een goed leerrendement te behalen is het advies om de deelnemers bij de start van de opleiding minimaal twee weken boventallig te zetten, en boventallig te laten zijn in de weken van de praktijkopdrachten.


Voorwaarden met betrekking tot de deelnemer
Voor dit mbo-certificaat op niveau 3 dient de deelnemer minimaal in het bezit te zijn van:

  • Een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Een vakopleiding (mbo niveau 3).
  • Een bewijs dat hij/zij de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed heeft doorlopen. Of een ander diploma of bewijsstuk heeft dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Technische randvoorwaarden

Omdat deze opleiding deels online plaatsvindt is het essentieel om over een laptop of PC te beschikken met een goede internetverbinding. We verwachten ook dat deelnemers over een gemiddelde mediavaardigheid beschikken.

De volgende technische randvoorwaarden gelden voor deelname:

De deelnemer heeft een PC of laptop met:

  • Windows 10 of macOS 10.13 of nieuwer
  • Recente updates geïnstalleerd
  • Ingebouwde webcam of aangesloten webcam
  • Werkende audio, headset of oortjes
  • Microsoft Office Word en daar ook mee kunnen werken


De deelnemer heeft een goed bijgewerkte smartphone (laatste updates geïnstalleerd en niet ouder dan 3 à 4 jaar)

De deelnemer heeft een goede internetverbinding. Wil je weten of je een goede verbinding hebt? Doe de werkplekcheck: klik hier.

Ervaringen


Bekijk het verhaal
van Dorien

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
label story
"De opleiding zit goed in elkaar. De online lessen waren afwisselend en er was veel ruimte om ervaringen te delen"
Dorien
Bekijk het verhaal
van

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
""
Bekijk het verhaal
van Djessica

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
label story
"Ik wilde eigenlijk al jaren een opleiding starten om verder te groeien in de zorg. Nu, na vijf jaar, viel met dit traject alles heel mooi op z’n plek en durfde ik de stap te zetten."
Djessica
Deelnemer mbo-certificaat Individuele Zorg Verlenen, niveau 3 bij Van Neynsel

Meld je medewerkers aan voor Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg niveau 3!

Medewerkers aanmelden voor het mbo-certificaat 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg' op niveau 3? Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Heb je vragen of twijfels? Bel ons: 085 303 52 88.

Let op! Alleen een werkgever kan deelnemers aanmelden voor deze training!

Contactgegevens

Opleidingsgegevens