Mbo-certificaten:
Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg, niveau 3

Binnen 6 maanden een erkend mbo-certificaat op zak

Het werk in de zorg: Hulp in het huishouden, of hulp verlenen bij het begeleiden en verzorgen van cliënten, zoals wassen, mondzorg en ondersteunen van de mobiliteit. De individuele ondersteuner heeft kennis van een groot aantal ziektebeelden, herkent crisissituaties en kan hier correct op reageren.

schedule Momenteel geen nieuwe startdata beschikbaar
school Combinatie online leren en praktijkopdrachten
verified Landelijk erkend mbo-certificaat

Wat is het: Deelnemers worden binnen 6 maanden onder leiding van een vakdocent opgeleid tot individuele zorgverlener. Ze gaan aan de slag met 12 trainingsmodules van 3 uur, praktijkopdrachten in de zorgorganisatie en huiswerkopdrachten. De opleiding heeft een studiebelasting van gemiddeld 4 uur per week en heeft een doorlooptijd van 5 á 6 maanden.

Voor wie: Dit mbo-certificaat is zeer geschikt voor zij-instromers en doorstromers in de zorg die het leuk vinden cliënten met een (verstandelijke) beperking te helpen, betrokkenen op de hoogte te houden van de situatie en zelfstandig te werken. Na het afronden van de opleiding hebben deelnemers een landelijk erkend mbo-certificaat op zak.

Overzicht

Momenteel is het helaas niet mogelijk om nieuwe deelnemers aan te melden voor dit mbo-certificaat.

Nederland heeft dringend extra hulp nodig in de zorgsector. Daarom heeft de Nationale Zorgklas in samenwerking met opleiders uit heel het land speciale mbo-certificaten ontwikkeld. Deze opleiding 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg' op niveau 3 levert deelnemers een erkend mbo-certificaat op. Hiermee kan snel geholpen worden in de zorg!

In deze opleiding worden deelnemers binnen 6 maanden klaargestoomd om aan de slag te gaan in de zorg. In de online leeromgeving gaan zij met maximaal 15 andere deelnemers aan de slag onder leiding van een vakdocent.

Deelnemers werken online, krijgen wekelijks live 'les' en via de leeromgeving kunnen ze op laagdrempelige wijze in contact blijven met de andere deelnemers en de docent. In 12 modules leren deelnemers alle vaardigheden die nodig zijn voor het werk als individuele zorgverlener. Daarnaast doen zij praktijkopdrachten bij de zorgorganisatie en eindigen ze het opleidingstraject met een officieel examen.

Het programma is persoonlijk, aangenaam en verbindend met de werkpraktijk.

Het opleidingsprogramma

Het Mbo-certificaat 'Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg op mbo-niveau 3' richt zich op die beroepsgerichte onderdelen uit de kwalificatie begeleider gehandicaptenzorg, uit het kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg.

In dit schema zie je hoe het opleidingsprogramma eruitziet:

Individuele ondersteuning MZ

Te doorlopen stappen

Momenteel is het helaas niet mogelijk om nieuwe deelnemers aan te melden voor dit mbo-certificaat.

Na de opleiding

Na het doorlopen van het volledige trainingstraject, worden deelnemers geëxamineerd. Na succesvolle afronding van het examen, behalen zij een mbo-certificaat met civiel effect. Dit betekent dat het certificaat wordt geregistreerd in DUO en in heel Nederland erkend wordt als officieel deeldiploma.

Rol van de (persoonlijk) begeleider

De (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg biedt vraaggericht ondersteuning bij het dagelijks functioneren van de cliënt. Hierbij wordt de eigen regie en zelfredzaamheid zoveel mogelijk vergroot. De (persoonlijk) begeleider ondersteunt niet alleen individuele cliënten, maar ook groepen en naasten. Hij of zij heeft kennis over de doelgroep, zoals veelvoorkomende ziektebeelden, handicaps en gedragsproblemen. Daarnaast is de (persoonlijk) begeleider in staat om de cliënt te begeleiden en handelt hierbij methodisch. Hij of zij werkt regelmatig alleen in complexe situaties, waarbij ingespeeld kan worden op veranderingen in bijvoorbeeld het gedrag van de cliënt. Daarnaast werkt de (persoonlijk) begeleider samen met collega's en andere disciplines en instanties.

Specifieke kennis en werkzaamheden

Welke specifieke werkzaamheden kunnen deelnemers straks uitvoeren, en over welke kennis beschikken zij? Bekijk het in dit handige schema:

Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg


Video over de mbo-certificaten

Bekijk onze handige video over de mbo-certificaten:


Meer weten?

Wil je meer informatie over de opleiding? Klik hier om het leaflet te bekijken.

Kwaliteitsgarantie Nationale Zorgklas

Bij de Nationale Zorgklas staat kwaliteit hoog in het vaandel. Achter de schermen werken het programmamanagement en het bestuur van de Nationale Zorgklas hard om de beste dienstverlening voor onze deelnemers, werkgevers en opleiders te garanderen. Klik hier om onze kwaliteitsgarantie te lezen.

Modules

Module 1:

Leren in de online leeromgeving

Module 2:

Persoonsgerichte zorg

Module 3:

Methodisch werken

Module 4:

Uiterlijke en persoonlijke verzorging

Module 5:

Corona & veranderingen

Module 6:

Activerende begeleiding

Module 7:

Wonen & huishouden

Module 8:

Dagbesteding & werken

Module 9:

Ethiek & seksualiteit

Module 10:

Problematiek & veiligheid

Module 11:

Afstemmen met betrokkenen

Module 12:

Lerende professional

Wat heb je nodig?

Toelatingseisen

Wil jouw zorgorganisatie een werknemer, vrijwilliger of stagiair opgeven voor dit mbo-certificaat? Bekijk dan eerst onderstaande randvoorwaarden. Indien aan deze voorwaarden kan worden voldaan, ontvangen wij graag de aanmelding!


Voorwaarden met betrekking tot de werkgever
• De deelnemer is in ieder geval reeds twee weken in dienst bij een werkgever, of werkzaam als stagiair of vrijwilliger.
• De werkgever is bereid om de deelnemer door middel van een werkbegeleider te begeleiden gedurende het opleidingstraject.
• De deelnemer wordt aangemeld bij de Nationale Zorgklas via een werkgever.
• Om een goed leerrendement te behalen is het advies om de deelnemers bij de start van de opleiding minimaal twee weken boventallig te zetten, en boventallig te laten zijn in de weken van de praktijkopdrachten.


Voorwaarden met betrekking tot de deelnemer
Voor dit mbo-certificaat op niveau 3 dient de deelnemer minimaal in het bezit te zijn van:

  • Een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Een vakopleiding (mbo niveau 3).
  • Een bewijs dat hij/zij de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed heeft doorlopen. Of een ander diploma of bewijsstuk heeft dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Technische randvoorwaarden

Omdat deze opleiding deels online plaatsvindt is het essentieel om over een laptop of PC te beschikken met een goede internetverbinding. We verwachten ook dat deelnemers over een gemiddelde mediavaardigheid beschikken.

De volgende technische randvoorwaarden gelden voor deelname:

De deelnemer heeft een PC of laptop met:

  • Windows 10 of macOS 10.13 of nieuwer
  • Recente updates geïnstalleerd
  • Ingebouwde webcam of aangesloten webcam
  • Werkende audio, headset of oortjes
  • Microsoft Office Word en daar ook mee kunnen werken


De deelnemer heeft een goed bijgewerkte smartphone (laatste updates geïnstalleerd en niet ouder dan 3 à 4 jaar)

De deelnemer heeft een goede internetverbinding. Wil je weten of je een goede verbinding hebt? Doe de werkplekcheck: klik hier.

Ervaringen


Bekijk het verhaal
van Dorien

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
label story
"De opleiding zit goed in elkaar. De online lessen waren afwisselend en er was veel ruimte om ervaringen te delen"
Dorien
Bekijk het verhaal
van

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
""
Bekijk het verhaal
van Djessica

Lees meer keyboard_arrow_right
label nieuws
label story
"Ik wilde eigenlijk al jaren een opleiding starten om verder te groeien in de zorg. Nu, na vijf jaar, viel met dit traject alles heel mooi op z’n plek en durfde ik de stap te zetten."
Djessica
Deelnemer mbo-certificaat Individuele Zorg Verlenen, niveau 3 bij Van Neynsel

Mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg niveau 3

Momenteel is het helaas niet mogelijk om nieuwe deelnemers aan te melden voor dit mbo-certificaat.

Veelgestelde vragen

keyboard_arrow_right

Hoe meld ik groepen aan voor de mbo-certificaten?

A

Op de pagina ‘Opleidingen & Trainingen’ op www.nationalezorgklas.nl vind je de verschillende mbo-certificaten die De Nationale Zorgklas aanbiedt. Klik op het mbo-certificaat waarvoor je medewerkers wilt aanmelden en bekijk de mogelijkheden.

keyboard_arrow_right

Waar kan ik informatie vinden over het proces van de mbo-certificaten?

A

In onze leaflets staat het gehele proces beschreven. Klik hier voor het leaflet van mbo-certificaten Individuele (basis)zorg verlenen op niveau 2 en niveau 3, klik hier voor het leaflet van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Welke eisen stelt de Nationale Zorgklas voor deelname aan de mbo-certificaten?

A

Dit verschilt per mbo-certificaat. Je kunt de eisen voor deelname bekijken op de pagina’s over de mbo-certificaten. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Welke thema’s worden er behandeld in de mbo certificaten?

A

Dit verschilt per mbo-certificaat. Je kunt de thema’s en leermodules van ieder mbo-certificaat op onze website bekijken. Klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen op niveau 2, klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele zorg verlenen op niveau 3, en klik hier voor de pagina van mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg.

keyboard_arrow_right

Is deelname aan de mbo-certificaten kosteloos? Moet ik eerst iets voorschieten?

A

Momenteel zijn de aanmeldingen voor kosteloze mbo-certificaten gesloten. De Nationale Zorgklas is achter de schermen druk bezig om de toekomst van de mbo-certificaten vorm te geven. Wij horen het graag wanneer er animo is voor deelname aan onze leertrajecten. Stuur dan een mail naar info@nationalezorgklas.nl en laat jouw interesse horen! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

keyboard_arrow_right

Hoe lang moet een werknemer voor ons werken, voordat hij of zij kan starten met een mbo-certificaat?

A

De werknemer moet in ieder geval reeds twee weken bij de zorgorganisatie in dienst zijn, of minstens twee weken werkzaam zijn als stagiair of vrijwilliger.

keyboard_arrow_right

Ik twijfel of onze medewerkers wel mediavaardig genoeg zijn, kan de opleiding ook anders gegeven worden?

A

De trainingen worden online verzorgd. Samen met de opleider kun je kijken naar eventuele andere mogelijkheden.